Slovenská „žltá“ rieka je bližšie k riešeniu

Kým Žltá rieka v Ázii býva považovaná za kolísku čínskej civilizácie, žltú rieku na Gemeri označujú za vrchol necivilizovanosti na Slovensku. Rieka Slaná sa už vo februári zafarbila na žlto v dôsledku vytekania banských vôd z bývalých železorudných baní. Na poplach bijú aktivisti aj susedné Maďarsko. Teraz sa zdá, že sa riešenie blíži.

Rieka Slaná sa v polovici februára sfarbila dočervena. Príčinou tohto javu je vytekanie banských vôd zo železorudnej bane v areáli bývalého banského podniku Siderit, ktorý v slovenskej obci Nižná Slaná v okrese Rožňava fungoval do roku 2008.

„Vrátiť život do mŕtveho toku rieky Slaná potrvá roky. Škody na životnom prostredí nesplatíme nikdy,“ hovorí europoslanec Martin Hojsík.

Výsledky rozboru vody v rieke preukázali 12-násobne prekročenú hodnotu železa. Analýza vzoriek vo vode potvrdila aj zvýšenú hodnotu mangánu či síranov.

Po troch mesiacoch Štátny podnik Rudné bane vyhlásil súťaž na presmerovanie podzemných vôd z bane v Nižnej Slanej na povrch. Odhadovaná hodnota zákazky je viac ako 185 tisíc eur.

Práce v podzemí budú realizované v nedýchateľnom prostredí opustenej bane. Na ich výkon je potrebné zabezpečiť organizáciu, ktorá disponuje príslušným technickým vybavením a odbornou spôsobilosťou na výkon prác v podzemí.

Spoluprácu v likvidácii ekologickej katastrofy na rieke Slaná žiada aj Maďarsko, kde zafarbenie spozorovali.

TEXT: TASR, vdobrom.sk

FOTO: TASR

Najnovšie články:

Najčítanejšie články:

Sledujte nás na

sociálnych sieťach:

 

    /WustenrotSlovensko

 

  /wuestenrotslovensko

 

Nenechajte si újsť nič dôležité!

Mohlo by vás zaujímať: