Nechajte zakvitnúť balkón či terasu. Poradíme vám ako

Aj majitelia bytov si môžu dopriať vonkajšiu zelenú oázu. Stačí rešpektovať svetelné podmienky a samozrejme, prispôsobiť sa exteriérovým možnostiam nehnuteľnosti. Z vašej terasy tak dokážete ľahko spraviť príjemné miesto na oddych alebo vlastnú bylinkovú záhradu. Pritom prekážkou nemusia byť ani malé rozmery balkóna.

Na veľký balkón alebo priestrannú terasu si môžete dovoliť umiestniť takmer všetky druhy rastlín. Vďačné sú napríklad niektoré druhy pajazmínu, ktorý dorastá až do výšky pol metra, v máji a júni kvitne dobiela a krásne vonia. Ak vlastníte strešnú terasu, zadovážte si hortenzie alebo nabielo kvitnúci ibištek. Oceníte nielen ich výšku, ale aj záplavu kvetov. A čo olivovník? Doprajte mu veľký kvetináč a dočkáte sa stromu vysokého dva až tri metre. Vďačnou voľbou sú aj oleandre, ktoré dodajú vášmu balkónu stredomorskú atmosféru. Na balkónoch sa dobre vyníma aj citrónovník. Pri aranžovaní však pamätajte na to, že teplomilné rastliny budete musieť niekde aj prezimovať. Vykúrené byty im nesvedčia, rovnako ani nevľúdne mrazivé dni pod holým nebom. Ideálne sú v tomto ohľade nevykurované spoločné priestory schodísk, kde majú rastliny dostatok svetla a prijateľné teplotné podmienky.

Balkón zaliaty slnkom
Na južne či západne orientovaný balkón sa hodia stredomorské rastliny, ktoré majú rady prudké slnečné svetlo. Z byliniek vysaďte šalviu, tymian, rozmarín či levanduľu. Južanskú atmosféru si vykúzlite aj oleandrom či olivovníkom. Oleander je vždyzelený krík, kvitne od júna do septembra. Z okrasných rastlín sa na slnečnom balkóne bude dariť aj zvončekom, begóniám a petúniám.

Tienistý balkón
Na východnú či severnú stranu sa hodia sezónne kvitnúce rastliny v kombinácii s viacročnými druhmi. Klasikou sú fuksie. Kvitnú a darí sa im tam, kde iné balkónové kvetiny chradnú. Ďalej môžete vyberať z rastlín, ako sú netýkavka, prilbica, zvonček, hortenzia, srdcovka nádherná alebo begónia. Z byliniek sa bude dariť mäte či pažítke.

Minibalkón? Žiaden problém!
Ak potrebujete ušetriť miesto, zaveste hrantíky na stenu alebo na zábradlie. Nebudú vám zasahovať do priestoru určeného na stôl a stoličky. Rastliny tiež možno zavesiť na stenu alebo na strop.

Čerstvá domáca bylinkáreň
Niet nad pokrm či drink dochutený čerstvými bylinkami. Výhoda je, že sú na priestor veľmi nenáročné – stačia im kvetináče, ktoré môžete umiestniť na vonkajšiu parapetnú dosku. Hrantíky nie sú príliš ideálne, pretože niektoré bylinky sú pri pestovaní veľmi expanzívne. Bylinky vhodné na pestovanie na balkóne sú bazalka, pažítka, petržlen, chilli, žerucha, trebuľa, kôpor, ligurček, stredomorské bylinky, šalvia, rozmarín, tymian, oregano, estragón, mäta, levanduľa a medovka lekárska.

Text: JAGA
Foto: isifa/Shutterstock

Najnovšie články:

Najčítanejšie články:

Sledujte nás na

sociálnych sieťach:

 

    /WustenrotSlovensko

 

  /wuestenrotslovensko

 

Nenechajte si újsť nič dôležité!

Mohlo by vás zaujímať: