Chcete zažiadať o príspevok na obnovu rodinného domu? Tieto podmienky musíte splniť

Stavali ste dom pred rokom 2013? Máme pre vás dobrú správu. Na jeho obnovu čoskoro budete môcť získať dotáciu od štátu. Príspevok možno použiť na zateplenie, výmenu okien alebo inštaláciu vykurovacích zariadení. Musíte však splniť niekoľko podmienok.

Štát už tento rok plánuje spustiť projekt Zelená obnova rodinných domov. Na komplexnú obnovu rodinných domov pôjde 528 miliónov eur. Ambíciou projektu je podporiť minimálne tridsať tisíc rodinných domov. Aby ste si mohli zažiadať o dotáciu musíte splniť niekoľko podmienok.

Čoho sa podpora týka?

Projekt Zelená obnova rodinných domov sa má týkať ako zateplenia, tak modernizácie a zefektívnenia vykurovania.
V rámci pripravovanej výzvy chce štát dať domácnostiam finančnú injekciu pri inštaláciách tepelných čerpadiel, solárnych panelov či kolektorov, plynových kondenzačných kotlov a ďalších zdrojov tepla či energie.
Finančne však štát podporí aj vybudovanie zelenej strechy alebo nádrže na dažďovú vodu.

Aké sú podmienky?

Faktom ostáva, že dotácie nebudú určené pre každého. Budova musí byť v liste vlastníctva evidovaná ako rodinný dom a v prevažnej miere využívaný na bývanie. Inými slovami, viac ako dvadsať percent jeho kapacity nemôže byť využívané na hospodársku činnosť. „Požiadať o príspevok možno len raz na ten istý rodinný dom,“ upozorňuje na stránke obnovdom.sk Slovenská agentúra životného prostredia (SAŽP), ktorá projekt zastrešuje.

TEXT: TASR, vdobrom.sk
FOTO: TASR

Najnovšie články:

Najčítanejšie články:

Sledujte nás na

sociálnych sieťach:

 

    /WustenrotSlovensko

 

  /wuestenrotslovensko

 

Nenechajte si újsť nič dôležité!

Mohlo by vás zaujímať: