Rastliny v kuchyni a kúpeľni sú výhodou, nie komplikáciou

Rastliny náš domov jednoznačne osviežujú. Skrášľujú ho a prispievajú k psychickej pohode. Každá však potrebuje isté podmienky, a tak jej v rámci domu či bytu hľadáme to správne miesto. Pre niektoré druhy ním pokojne môže byť aj kuchyňa či kúpeľňa, aj keď prostredie v nich je špecifickejšie ako inde.

Kuchyňa, kde rozvoniavajú aj kvety

Podmienky v kuchyni ovplyvňuje práve, to že okrem rastlín tam rozvoniavajú rôzne jedlá – varí sa tam. Je to totiž spojené s kolísaním teploty, vlhkosti, často s prievanom. Mnohým rastlinným druhom to nevyhovuje. Hlavne v panelákových bytoch môže byť problémom priestor. Rieši sa to väčšinou tak, že domovom zelene sa stane parapet. Sú však aj iné možnosti. Napríklad závesné nádoby v prijateľnej výške nad stolom. Zavesiť môžete starší hrnček, misku po babičke či dokonca nevyužitú formu na bábovku. Rozhodne by ste však nemali zeleň umiestňovať na chladničku či do blízkosti sporáka. Radšej jej venujte kúsok miesta v poličke či na stole alebo položte kvetináč priamo na podlahu. Ako alternatíva poslúži aj menej často používaný servírovací stolík.

Svetlo a štýl

Rastliny potrebujú svetlo. Tmavá kuchyňa vyhovuje menšiemu počtu druhov ako svetlá. No i tak jej môžete dopriať zelené osvieženie. Zvládne to napríklad aglaonéma, dracéna aj rôzne papraďorasty. V svetlej mestskej kuchyni upúta aj kvitnúci ibištek (Hibiscus rosa-sinensis) či klívia (Clivia miniata), papučka (Calceolaria herbeohybrida), tanierovka (Achimenes grandiflora), podslnečník (Abutilon x hybridum) a na jar primulky (Primula vulgaris).

V pôvodných vidieckych kuchyniach vyniknú pelargónie (Pelargonium zonale). No môžete tu skombinovať viac rôznych druhov. Modernejšie kuchyne radšej oživte jedným druhom vo viacerých skupinkách. Do bledej kuchyne si pokojne môžete vybrať druhy s farebnejšími kvetmi – streptokarp (Streptocarpus), africké fialky (Saintpaulia ionatha), begónie (Begonia elatior) alebo nenáročné kalanchoe (Kalanchoe blossfeldiana), ktoré najlepšie vyniknú na okenných parapetoch a poličkách na stene. Nezabúdajte na bylinky, samozrejme, tie, ktoré budete používať pri varení. Doplnia ich okrasné papričky a pestré citrusy.

Zelené čističe vzduchu

Ovzdušie v kuchyni je zaťažené rôznymi výparmi, v prípade, že máte plynový sporák, môže sa objaviť oxid uhoľnatý. Škodlivé látky vznikajú napr. aj pri nedokonalom fungovaní digestora, prípadne sa uvoľňujú z odpadkov. Aj keď množstvá nemusia byť veľké, dlhodobo zdraviu neprospievajú. Správne vybraté rastliny vám s tým môžu pomôcť. Veľký čistiaci účinok majú chryzantémy a gerbery, teda úplne bežné sezónne kvietky. Vzduch vyčistia aj antúrie, orchidey, klívie, dracény, kvitnúce begónie, lopatkovce, zelenec, brečtan (ideálny do kuchýň fajčiarov) či potos.

Podobne sa oplatí využiť zeleň aj na čistenie vzduchu v kúpeľni. Amoniaku vás zbavia antúrie a lopatkovce, formaldehydu nefrolepka a niektoré druhy orchideí, benzén vyrieši aglaonéma. Keďže v kúpeľni sa pracuje s množstvom čistiacich prostriedkov a chémie, oplatí sa tam umiestniť viacero druhov takýchto rastlín.

Kúpeľňová vlhkosť

Práve vďaka vysokej vlhkosti sa kúpeľňa môže stať vašimi súkromnými trópmi. Hlavne ak sa dobre vykuruje. Šachor striedavolistý (Cyperus alterniofolius) a jeho bohaté trsy sú v takomto prostredí jednoznačne doma.

Ak chcete pestovať papraďorasty, mala by byť vaša kúpeľňa svetlejšia a treba ju dobre vetrať. Kaktusom a sukulentom sa vo vlhkých priestoroch, prirodzene, veľmi dariť nebude.

Harmónia zelene a dizajnu

Tmavú modernú kúpeľňu s lesklými povrchmi oživí červená guzmánia alebo vrízea. Tilandsie pristanú skôr pastelovým interiérom. Tradičné vidiecke kúpeľne skrášli napríklad bilbergia. Druhom citlivým na choroby a škodce sa radšej vyhnite.

TEXT: JAGA, FOTO: iStock

Najnovšie články:

Najčítanejšie články:

Sledujte nás na

sociálnych sieťach:

 

    /WustenrotSlovensko

 

  /wuestenrotslovensko

 

Nenechajte si újsť nič dôležité!

Mohlo by vás zaujímať: