6 tipov, ako zvládnuť zložitú rekonštrukciu bytu

Pod slová rekonštrukcia bytu schováte úpravy rôzneho rozsahu: od maľovania po búranie a stavanie priečok. V každom prípade sú to však úpravy, ktoré nerobíte každý deň, nestoja málo a s ich výsledkami budete nejaký ten mesiac či rok žiť. Aby rekonštrukcia nebola trápením a výsledok katastrofou, oplatí sa ju premyslieť a naplánovať. Ako postupovať a na čo nezabudnúť?

Naplánujte si reálny rozsah

Základom úspechu je zostať nohami na zemi. Znamená to čo najobjektívnejšie sa zamyslieť nad možnosťami priestoru aj financií. A, samozrejme, aj času. Z dvojizbového bytu päťizbový jednoducho nespravíte. A už vôbec nie za týždeň. Ak nemáte istotu, čo by vášmu bývaniu pomohlo, obráťte sa na odborníkov a premýšľajte niekoľko rokov dopredu, čo vám úpravy prinesú. Kúpili ste starší byt? Ak je to čo i len trochu možné, pred rekonštrukciou v ňom chvíľu bývajte. Zistíte, čo vám prekáža, či niekde potrebujete viac svetla, kde by ste mali radi spálňu a kde obývačku. Podľa toho sa ľahšie zorientujete, či idete len maľovať alebo to jednoducho rozbúrate.

Z čoho to zaplatiť?

Rozsah rekonštrukcie vám napovie aj to, koľko peňazí úpravy zhltnú a či potrebujete úver alebo vám stačí nasporená hotovosť. Ľudia často rozpočet na rekonštrukciu podcenia. Odborníci odporúčajú nechať si v rozpočte rezervu 10 – 20 % na neočakávané výdavky. Nikdy totiž neviete, čo sa skrýva pod omietkou a aké riešenie si to bude vyžadovať. V opačnom prípade budete musieť robiť kompromisy, ktoré by sa vám nemuseli vyplatiť. Radšej mať novú obývačku neskôr a presne podľa svojich predstáv ako hneď a byť nespokojný. Na druhej strane, ak začnete a z finančných dôvodov veci nedokončíte, teoreticky sa môže stať, že vám drôty budú zo steny trčať aj niekoľko rokov.

Stavebné povolenie a iné vybavovačky

Od rozsahu a typu rekonštrukcie závisí aj to, aké povolenia budete potrebovať. Pri jednoduchých menších prácach, napríklad pri výmene podlahy, obkladu a pod. stačí upozorniť susedov, že u vás bude nejaký čas o čosi hlučnejšie. Ak chcete zrušiť bytové jadro a vymurovať kúpeľňové či iné nenosné priečky, ohláste stavebnému úradu drobnú stavbu (budú od vás chcieť pôdorys bytu, list vlastníctva a zaplatenie poplatku). Na ešte výraznejšie zásahy (napr. zásah do nosných priečok, nadstavba a pod.) budete potrebovať stavebné povolenie. Pripravte sa, že musíte získať súhlasy susedov a správcu (hlavne ak váš zásah ovplyvní vzhľad bytového domu), doložiť doklady o vlastníctve, pôdorys, projekt úprav, ale pravdepodobne aj vyjadrenie statika. Najistejšie bude, ak sa informujete priamo na stavebnom úrade.

Svojpomocne alebo s pomocou odborníka?

Pri väčšej rekonštrukcii sa určite oplatí osloviť profesionála. Na druhej strane, aj keď idete výrazne meniť farbu stien v celom byte, maliar vám pomôže vyhnúť sa zbytočným komplikáciám, hlavne ak ste začiatočník. Vždy však myslite na to, že každý odborník má svoju oblasť záujmu. Architekt vám navrhne dobre vyzerajúci a praktický interiér podľa vašich potrieb. Áno, vy najlepšie viete, čo sa vám páči, no architekt nepôjde proti vášmu vkusu. Skôr vám ukáže viac možností, ktoré by vám mohli vyhovovať. Aby spolupráca splnila vaše očakávania, na začiatku mu povedzte, aký máte rozpočet. V rámci zadania mu otvorene povedzte (napíšte), čo sa vám páči/nepáči a prečo. Neskôr o návrhu diskutujte a zdôvodňujte svoje požiadavky. Každý má svoj spôsob života, v ktorom niektoré veci jednoducho nemusia fungovať. Preto je najlepšie, ak si dizajnéra/architekta vyberiete na základe jeho predchádzajúcej práce, ktorá vás osloví. Architekt však nie je statik ani inštalatér, realizáciu technických detailov preberajte skôr so stavebnou firmou, resp. s remeselníkmi.

Pri výbere realizátora stavebných prác sa neunáhlite. Oprava zle odvedenej práce môže byť oveľa drahšia. To platí, aj keď preceníte svoje schopnosti. Ideálne je, ak vám celú rekonštrukciu zrealizuje jedna firma, resp. partia remeselníkov. Skôr ako sa s nimi dohodnete, skúste o nich získať nejaké referencie, úplne najlepšie osobným stretnutím s ich klientmi. Myslite na to, že najmä v postcovidovom období sa na kvalitných majstrov aj čaká. Podmienky spolupráce a hlavne reklamácie prípadných chýb si dohodnite v zmluve.

Nízka cena nemusí znamenať, že ušetríte

Ak je remeselník lacný, nemusí to znamenať, že je ten pravý. Podobné je to pri materiáloch. Ak si vyberiete najlacnejšiu alternatívu, riskujete nekvalitu a opakovanú rekonštrukciu skôr, než ste plánovali. Vo výsledku to teda celé preplatíte. Ak si vyberiete naozaj kvalitný variant, bude plniť svoju funkciu dlhé roky a vy budete žiť pohodlne a pokojne. Nie na všetkom sa oplatí šetriť.

Organizácia a presnosť

Organizovanie a plánovanie prác je dôležité. Hlavne ak máte viacerých dodávateľov, treba si dobre overiť následnosť jednotlivých prác (niekedy sa oplatí dať to na starosti odborníkovi) a na základe toho dohodnúť termíny. Je nepríjemné, ak sa stane, že elektrikári vysekajú drážky na vedenia do finálne upravenej steny. Zároveň sa oplatí rozvody si nafotiť, kým ich definitívne zakryjete. V každom prípade by ste mali mať prehľad, v ktorej fáze rekonštrukcia momentálne je a čo bude nasledovať.

Text: JAGA, foto: iStock

Najnovšie články:

Najčítanejšie články:

Sledujte nás na

sociálnych sieťach:

 

    /WustenrotSlovensko

 

  /wuestenrotslovensko

 

Nenechajte si újsť nič dôležité!

Mohlo by vás zaujímať: