Valentín je za nami. No kvety ani obaly z dezertov nemusia skončiť na skládke

Sviatok zamilovaných síce skončí, no obaly z kytíc, sladkostí či darčekov zostávajú. Viete, ako ich správne vytriediť? Zďaleka nemusia všetky skončiť na skládke.

Kytice a kvetiny

Živé kvety, rôzne listy a prírodné ozdoby možno skompostovať v domácich kompostéroch alebo ich vyhodiť do kontajnerov na bioodpad. Treba však dať pozor na všetko, čo do kompostera nepatrí. Kvety treba zbaviť stužiek, mašličiek a drôtikov.

Mnohí si myslia, že celofán, v ktorom sú kvety balené, je z plastu. Pravdou však ostáva, že často je z celulózy. „Ak sa ani vy neviete rozhodnúť, ktorý z materiálov to je, vyhoďte ho radšej do kontajnera na plasty a pracovníci na dotrieďovacích linkách ho následne správne vytriedia,“ radí Katarína Kretter, riaditeľka oddelenia pre komunikáciu z organizácie zodpovednosti výrobcov Envi-Pak

Dezerty a čokolády
Sladkosti bývajú väčšinou balené v obaloch z plastov, papiera alebo hliníkových fólií. Niektoré sa dokonca skladajú z viacvrstvových materiálov. Ak väčšinu tvorí papier, vtedy treba obal vytriediť do kontajnera na nápojové kartóny. „Pri ostatných materiáloch podľa zložky, ktorá je v obale viac zastúpená,“ pokračuje. odborníčka.

Špeciálnu kapitolu tvoria obaly z čokoládových dezertov a bonboniér. Papierovú krabicu treba vyhodiť do papiera, vaničku, v ktorej sú poukladané bonbóny, zase do plastu. Biela časť oddeľujúca bonbóny od vrchnej časti krabice a chrániaca ich je zvyčajne viacvrstvový materiál, ktorého väčšinu tvorí papier, preto patrí do triedeného zberu nápojových kartónov.
Plastové obaly z potravín, darčekov a kozmetiky patria do žltého kontajnera alebo vreca určeného na plasty. „Aj tu platí, že obaly je potrebné zošliapnuť a zmenšiť ich objem. Nesmú obsahovať hrubé zvyšky tekutín, jedla či kozmetiky,“ upozorňuje Kretter.

TEXT: TASR, vdobrom.sk
FOTO: TASR
      .

Najnovšie články:

Najčítanejšie články:

Sledujte nás na

sociálnych sieťach:

 

    /WustenrotSlovensko

 

  /wuestenrotslovensko

 

Nenechajte si újsť nič dôležité!

Mohlo by vás zaujímať: