V Bratislave má vyrásť najväčšiu kompostáreň na Slovensku. Viete, kde presne bude stáť?

Bratislavská mestská firma Odvoz a likvidácia odpadu (OLO) plánuje v hlavnom meste postaviť najmodernejšiu a najväčšiu kompostáreň na Slovensku. Ročne má spracovať takmer 50 tisíc ton kuchynského a reštauračného odpadu. Zároveň bude spracovávať zelený odpad zo záhrad a cintorínov. Investor už prezradil, kam chce kompostáreň umiestniť.

Celkové investícia predstavuje takmer deväť miliónov eur. Z toho väčšia časť pôjde na výstavbu. Do technológie plánuje OLO dať dva milióny eur.

„Zhodnocovanie biologicky rozložiteľných odpadov prispieva tiež k plnenia dlhodobého cieľa Programu odpadového hospodárstva SR, ktorým je znižovanie celkového podielu biologických odpadov zneškodňovaných skládkovaním,“ vysvetlil investor v podkladoch pre posudzovanie vplyvov na životné prostredie.

Nová kompostáreň má vzniknúť v mestskej časti Podunajské Biskupice v lokalite Vlčie hrdlo, v susedstve priemyselného areálu Slovnaft. S výstavbou chce odpadová spoločnosť začať hneď, ako získa potrebné povolenia.

„Celková sumárna kapacita prevádzky kompostárne predstavuje 48.500 ton za rok vyššie uvedených odpadov. Z toho 29.600 ton za rok má tvoriť kuchynský odpad a 18.900 ton za rok záhradný odpad,“ spresňuje investor v predloženom zámere.

TEXT: TASR, vdobrom.sk
ILUSTRAČNÉ FOTO: TASR

Najnovšie články:

Najčítanejšie články:

Sledujte nás na

sociálnych sieťach:

 

    /WustenrotSlovensko

 

  /wuestenrotslovensko

 

Nenechajte si újsť nič dôležité!

Mohlo by vás zaujímať: