Revolúcia vo vydávaní EČV sa odkladá. Po úradoch budeme behať aj v roku 2022

Ešte pred nedávnom to vyzeralo, že už v marci by vodiči pri zmene vozidla mohli ušetriť čas a peniaze. Dnes sa zdá, že to s revolúciou vo vydávaní EČV tak horúce nebude. Napriek rýchlemu prijatiu potrebnej legislatívy sa zmena odkladá na január 2023. Dôvod? Nestihli by sa upraviť systémy.

O čo ide
Ak ste niekedy kupovali používané vozidlo, dobre viete, že nejde o jednoduchú záležitosť. Pôvodný majiteľ musí vozidlo odhlásiť na dopravnom inšpektoráte v mieste svojho bydliska. Následne vy musíte ísť na svoj inšpektorát vozidlo prihlásiť.
Novinka v evidencii vozidiel sľubovala, že bude stačiť len jedna návšteva kdekoľvek na Slovensku.

Koniec okresom
Odpútanie EČV od okresov by sa neprejavilo len pri „vybavovačkách“ na úradoch. Zmena by sa podpísala aj priamo na značkách. Po novom by sa na tabuľke s evidenčným číslom už neuvádzal okres. Štát by prešiel na nový formát evidenčného čísla v podobe AA000AA, pričom aj naďalej by si šofér mohol vlastnú značku aj vybrať.

Prenosné značky
Najväčšou výhodou by však bola „prenosnosť“ EČV. V praxi by to znamenalo, že pri predaji vozidla by si pôvodný majiteľ mohol svoje značky nechať a pripevniť na svoje nové vozidlo. Tak ako sme si zvykli napríklad s telefónnym číslom pri zmene operátora.

Na zmeny sa čaká
Zrátané a podčiarknuté, avizované zmeny by už od marca mohli motoristom šetriť čas a peniaze. Takáto zmena by sa samozrejme musela premietnuť aj do ostatných činností. Napríklad do uzatvárania zákonnej poistky online. No väčšinu PZP kalkulačiek by takáto zmena príliš neobmedzila. Systém „doťahovania“ údajov by sa nezmenil a počet znakov by ostal rovnaký. Samotný okres by sa dal určiť podľa PSČ klienta.
Problém sa však ukázal v štátnych informačných systémoch. Tie potrebujú viac času aby sa na zmenu pripravili. Ak by sa prechod nepodaril, mohlo by hroziť, že okrem nového auta by vám chodili aj pokuty za priestupky, ktoré ste nespáchali.

TEXT: Vdobrom.sk FOTO: TASR

Najnovšie články:

Najčítanejšie články:

Sledujte nás na

sociálnych sieťach:

 

    /WustenrotSlovensko

 

  /wuestenrotslovensko

 

Nenechajte si újsť nič dôležité!

Mohlo by vás zaujímať: