Dánsky recept na príjemný domov

Škandinávsky štýl je nevyčerpateľnou studnicou inšpirácií pre bývanie. Tentokrát opomenieme jednoduchý a funkčný dizajn nábytku z prírodných materiálov. Hygge si v obchode nekúpite, na vytvorenie príjemných pocitov budete musieť použiť vlastnú kreativitu a intuíciu.

Filozofiu hygge praktikujú Dáni vo svojich obydliach už niekoľko storočí. Napriek tomu, že toto etnikum si neužije počas roka veľa slnečných a príjemných dní bez vetra, a aj napriek vysokému daňovému zaťaženiu, obsadzujú Dáni už niekoľko rokov v rebríčkoch šťastných národov prvú priečku. Určite má na tom zásluhu práve hygge. Dokonale ovládajú majstrovstvo, ako si vytvoriť z domova útočisko, kde majú stres a hektika dvere zatvorené. 

Pohodlne, mäkko, elegantne

Základom takéhoto interiéru je jednoduchosť, útulnosť, funkčnosť, no zároveň nenútená elegancia. Prevládajú kvalitné prírodné materiály a bledé tóny.

Pohodlné sedenie pri kozube, vankúše, mäkké deky a koberce, dekorácie pripomínajúce prírodu a les. Vône horúceho čaju, kávy alebo škoricového pečiva. Svetlo sviečok či blkotajúci oheň a rodinné fotografie, ktoré prinášajú spomienky na pekné okamihy či miesta…

Odpútať sa od všednej reality a ponoriť sa aspoň na chvíľu do vlastného sveta a myšlienok, ktoré prinášajú upokojenie. S knihou či časopisom v ruke, príjemným rozhovorom s partnerom či priateľmi, za stolom pri chutnom jedle. Hygge štýl je o spomalení a nachádzaní vnútornej rovnováhy, ktorú, mimochodom, Dáni s obľubou čerpajú aj v prírode. 

Čo radšej nie?

V interiéri sa vyhnite veľmi krikľavým a tmavým farbám na väčších plochách. Ale aj chladným kovovým dekoráciám či nábytku.

Nehanbite sa aspoň na chvíľu odpojiť! Od televízie, počítača, telefónu. Za ten krátky čas, ktorý venujete vašim blízkym či záľubám, určite nestratíte prehľad o dianí vo vonkajšom svete.

Najnovšie články:

Najčítanejšie články:

Sledujte nás na

sociálnych sieťach:

 

    /WustenrotSlovensko

 

  /wuestenrotslovensko

 

Nenechajte si újsť nič dôležité!

Mohlo by vás zaujímať: