V tomto mesiaci majú horskí záchranári najviac práce

Slováci si kompenzovali stratený rok 2020. Mnohí si naplánovali hneď viac dovoleniek v zahraničí, ďalší sa rozhodli objavovať slovenské hory. Aj tento rok tak horskí záchranári mali čo robiť.

Tohtoročná turistická sezóna sa nezapíše do dejín ako prelomová. Záujem zahraničných turistov narážal na pandemické opatrenia. Zároveň významná skupina Slovákov sa rozhodli nahradiť si minuloročné obmedzenia v zahraničí. Napriek tomu aj tento rok horskí záchranári mali čo robiť.

Celkovo od začiatku júna do konca októbra zasahovali 478-krát. „Opäť najsilnejším mesiacom bol august, keď záchranári pomáhali 145 turistom a horolezcom,“ konkretizujú záchranári s tým, že najviac zásahov bolo vo Vysokých Tatrách, nasledujú Malá a Veľká Fatra.

Medzi zraneniami prevládali ľahšie a stredne ťažké poranenia končatín a vyčerpania, prevažne na turisticky značených chodníkoch. V horolezeckom teréne bola potrebná pomoc horských záchranárov v 46 prípadoch. Aj tento rok si však vyžiadal aj obete. Počas letnej turistickej sezóny si hory vyžiadali 16 ľudských životov.

Významná časť Slovákov sa však rozhodla dovolenkovať  v zahraničí. Dokonca hneď viackrát. Potvrdzuje to analýza cestovných poistení za mesiace jún, júl, august a september uzatvorených online. Počas tohto obdobia vzrástol záujem o celoročné cestovné poistenie a predĺžilo sa trvanie krátkodobých pobytov. 

„Počet celoročných poistení uzatvorených online medziročne stúpol o viac ako 65 percent. V absolútnych číslach sa záujem o dlhodobé poistenie dostal takmer až na predpandemickú úroveň v roku 2019. Z toho vyplýva, že klienti nepočítali len s jednou letnou dovolenku, ale plánovali vycestovať za rekreáciou do zahraničia aj mimo hlavnej dovolenkovej sezóny,“ uzatvára Zuzana Adamcová, analytička skupiny Wüstenrot. 

TEXT: vdobrom.sk, TASR

FOTO: TASR

Najnovšie články:

Najčítanejšie články:

Sledujte nás na

sociálnych sieťach:

 

    /WustenrotSlovensko

 

  /wuestenrotslovensko

 

Nenechajte si újsť nič dôležité!

Mohlo by vás zaujímať: