Od nového roka zálohujeme PET fľaše a plechovky. Viete, prečo ich treba vracať nepokrčené?

Už o necelé dva mesiace budeme na Slovensku zálohovať nápojové obaly. Teda drvivú väčšinu PET fliaš a plechoviek. Záloha bude jednotná 15 centov. Ako sa pripraviť na túto zmenu? Pripravili sme pre vás zoznam najčastejších otázok a odpovedí, ktoré si možno kladiete aj vy doma.

Ako bude celý systém fungovať?

Podobne ako tomu je u vratných sklenených fliaš. Pri kúpe zaplatíme zálohu vo výške 15 centov. Následne až obal vrátime do automatu alebo obchodníkovi, vráti sa nám aj záloha.

Budú zálohované všetky PET fľaše a plechovky?

Systém by mal fungovať pre drvivú väčšinu plastových fliaš a plechoviek. Samozrejme, môžu sa ukázať aj výnimky. Napríklad fľaše od mliečnych výrobkov alebo sirupov.  „Pri nákupe produktov si preto treba všímať grafický symbol (Z) umiestnený v blízkosti čiarového (EAN) kódu a text ZÁLOHOVANÉ,“ uvádza správca zálohovacieho systému na svojich webstránkach.

Prečo nebude možné vrátiť aj fľaše od mliečnych výrobkov?

Príčina je jednoduchá. Práve tento druh obalov je ťažšie recyklovať.

Aké ďalšie výnimky budú?

„Zálohovanie sa bude týkať všetkých nápojových obalov obsahujúcich viac ako 80 % vody, ktoré sú balené v plastových fľašiach alebo plechovkách s objemom 0,1 až 3 litre. Zálohovať sa nebudú plastové ani kovové obaly od mlieka a mliečnych nápojov, sirupov a alkoholických nápojov s obsahom alkoholu viac ako 15 %,“ vysvetľuje ministerstvo životného prostredia.

Ako treba vracať zálohované fľaše alebo plechovky. Prečo ich nemožno pokrčiť a ušetriť ich miesto pri skladovaní?

Je pravda, že PET fľaše a plechovky nemožno vracať skrčené. Toto opatrenie má svoj dôvod. Pri vracaní fľaše automat musí poznať, že ide o fľašu za ktorú bola zaplatená záloha. Túto informáciu prečíta na EAN kóde na obale. Ak by nápojový obal bol pokrčený, tak automat nedokáže EAN kód prečítať.

Prečo potrebuje automat vedieť, či bola zaplatená záloha?

Aby sa systém vyhol podvodom. V prípade, ak by neskúmal, či za fľašu bola zaplatená záloha, mohol by vyplácať zálohy aj za fľaše, ktoré napríklad neboli kúpené na Slovensku. V praxi to znamená, že niekto si nakúpil v Rakúsku alebo Poľsku, kde by za fľaše a plechovky zálohu nezaplatil. Následne by si vybral na Slovensku z automatov.

Ale PET fľaše by sa recyklovali a nekončili v prírode.

To je síce pravda, no systém zálohovania by takto nemohol fungovať. Už dnes zálohovanie financujú výrobcovia nápojov. V prípade, ak by platili za recykláciu nápojových obalov zakúpených v iných krajinách, systém by sa neuveriteľne predražil. A tieto náklady na recykláciu fliaš a plechoviek z iných krajín by sa premietli do ceny nápojov na Slovensku.

Možno vrátiť PET fľaše a plechovky, ktoré som zakúpil pred zavedením zálohovania?

„Nie. Aby systém fungoval je nevyhnutné, aby sa vracali len fľaše označené symbolom zálohovania (Z v recyklačných šípkach) a textom zálohované. Teda PET fľaše a plechovky, za ktoré už bola zaplatená záloha,“ vysvetľuje envirorezort.

Najnovšie články:

Najčítanejšie články:

Sledujte nás na

sociálnych sieťach:

 

    /WustenrotSlovensko

 

  /wuestenrotslovensko

 

Nenechajte si újsť nič dôležité!

Mohlo by vás zaujímať: