Ochranári budú mapovať trasy živočíchov. Údaje pomôžu pri výstavbe ciest

Ochrancovia prírody plánujú na Slovensku monitorovať trasy širokej skupiny živočíchov. Okrem šeliem si posvietia aj na pohyb menších cicavcov, vodných živočíchov a hmyz.

Výsledky projektu by v budúcnosti mohol uľahčiť plánovanie výstavby rýchlostných ciest R2 a R7, ktoré povedú  cez územie Podpoľania a Novohradu.

„Teraz sa sústredíme na sledovanie funkčnosti migračných trás a tiež opatrení, ktoré majú pomáhať živočíchom v migrácii. Rozširujeme monitoring zo šeliem i na ďalšie skupiny živočíchov,“ hovorí projektová manažérka Romana Uhrinová z World Wide Found for Nature Slovensko.

Podľa jej slov, rozdeľovanie prírodných území na menšie ohrozuje stále viac živočíchov. Zánik prepojení medzi časťami prírodných území ohrozuje populácie živočíchov.

Zmapovanie území s výskytom chránených druhov pomôže v ich ochrane v prípade nových projektových zámerov na výstavbu. Ideálne by pri výstavbe podľa ochranárov bolo, ak by sa neohrozili žiadne živočíchy. V opačnom prípade je potrebné navrhnúť zmierňujúce opatrenia.

TEXT: vdobrom.sk, TASR
FOTO: TASR

Najnovšie články:

Najčítanejšie články:

Sledujte nás na

sociálnych sieťach:

 

    /WustenrotSlovensko

 

  /wuestenrotslovensko

 

Nenechajte si újsť nič dôležité!

Mohlo by vás zaujímať: