Bývame v retroštýle, bývame moderne

Aj keby sme nevedeli všetci rýchlo odrecitovať poučku o retroštýle naspamäť, dobrou správou je, že by sme ho dokázali s ľahkosťou identifikovať: „Áno, to je on, to je retroštýl!“

Prepracovaný dizajn, hravé kombinácie farieb, vzorov a materiálov majú svoju výpovednú hodnotu aj v súčasnosti. Silná príťažlivosť interiérov z 50. až 70. rokov 20. storočia sa v ére minimalizmu a škandinávskeho štýlu teší z príjemného záujmu. Nemusíme si domácnosť zmeniť na obraz bývania našich predkov. Retroštýl skvelo funguje aj ako doplnok aktuálnych trendov.

Staro-nové retro

Zvýšený dopyt po pôvodnom nábytku a nadčasovej estetike potvrdzuje úcta k trvácnej kvalite. Odborne repasovaný nábytok ale nie je podmienkou, retroštýl vieme vo svojom domove uplatniť najmä pomocou širokej ponuky nových produktov. V prípade neistoty s ich začlenením sa treba obrátiť na interiérového dizajnéra. Ak nám záleží na vlastníctve originálneho ikonického kúska, zaiste nám sprostredkuje aj spoľahlivý kontakt na dobrého obchodníka alebo inštitúciu, ktorá náš sen priblíži k vytúženej realite. 

Vylepšený pohľad na plast

Za tri dekády svojej existencie si aj retroštýl prešiel vývojom. Od oslavy inovácie, pokroku a odviazanosti až po symbol doby. Pri typickej kombinácii dreva, kovu a plastu v interiéri pravdepodobne mnohí zbystríme pozornosť práve pri poslednom materiáli. Na prvý pohľad by sa mohlo zdať, že plast bije na poplach ekologickej záťaži a trendom je redukovať jeho použitie v interiéroch na minimum. Svet dizajnu ale neprestajne reflektuje spoločenskú atmosféru. Úlohou tvorcov v novom tisícročí je zvládnuť a posunúť tému udržateľnosti ďalej. Plast je úplne recyklovateľný. Momentálne zápasí o svoje plnohodnotné miesto v systéme cirkulárnej ekonomiky. Spomedzi materiálov sprevádza retro aj zamat, plyš a syntetika.

Optická lahôdka

Retroštýl okrem vizuálneho zážitku ponúka aj hmatový. Výrazné farebné kombinácie, neraz s expresívnym prívlastkom psychadelické zalomcujú v dobrom zmysle slova každým interiérom. Medzi často používané farby patrí červená, žltá, oranžová, sýta modrá a zelená aj fialová. V moderných interiéroch sa necháva vyniknúť len jedna alebo nanajvýš dve. Chyby sa nedopustíme ani uplatnením odtieňov hnedej, béžovej či olivovozelenej, ktoré retro charakterizovali pri jeho doznievaní. Ďalšou optickou lahôdkou sú zdanlivo nezlučiteľné geometrické (napr. navzájom sa prelínajúce kruhy, trojuholníky, štvorce a kosoštvorce atď.), florálne a abstraktné vzory. 

Opakovaný posol zmeny
Aj svojho času bol retroštýl dokladom razantnej zmeny a môže sa ním stať opäť. Nielen voľbou divokej farebnosti, ale aj formou oblého lesklého nábytku na subtílnych drevených alebo kovových kužeľovitých nôžkach. Platí to pre skrinky, sedací nábytok aj konferenčné stolíky. S estetikou retra súvisia aj škrupinové stoličky a kreslá. Pri sedačkách máme na výber varianty poťahov z koží alebo textilu, veľmi často horčicovožltých. Výrazné odtiene alebo geometrické vzory nie sú prioritné. Svoju funkciu plnia aj tlmené tóny akcentované nápadnými doplnkami. V obývacej izbe to môžu byť dekoratívne vankúše, koberec, závesné dekorácie, tapeta a aj sošky, vázy a iné dekorácie neraz až na hranici gýču. Zelenú má, samozrejme, inšpirácia pop-artom.


Retro aj v modernej kuchyni
Z dobových fotografií nám zaiste hlboko utkveli v pamäti priesvitné plastové lampy najmä nad jedálenskými stolmi. Alebo kovový dizajn tienidiel. Červená, oranžová, žltá alebo modrá kuchynská linka nám príde vplyvom dlhodobého trendu bielych, béžových a čiernych kuchynských liniek ako nevzkriesiteľný prežitok. Retroštýl nám opäť dovolí siahnuť po kompromise. Kuchynská linka v bielej farbe alebo svetlých odtieňoch vytvorí s výraznými obkladmi, dlažbou alebo drobným detailom, akým môže byť aj obrus na kuchynský stôl, efektný súzvuk. Popularita pomaly, ale isto rastie moderným napodobeninám retro malých a veľkých spotrebičov (chladnička, kuchynský robot, varná kanvica, sporák, rúra, digestor, hriankovač atď.), ktoré nasledujú dynamický technologický pokrok s celým radom smart funkcií. A nielenže pôsobia atraktívne, ale sa väčšina z nich dá objednať v niekoľkých farebných variantoch, čo je v porovnaní s bežnou ponukou nesporná výhoda. 

Retro v spálni nezaspalo

Priestor spálne sa v posledných rokoch vyhranil na oázu pokoja bez zbytočných výstrelkov. Zrýchlené tempo doby a nové pravidlá pre kvalitný odpočinok nijako nevylučujú prítomnosť retroštýlu. Manželská posteľ s veľkým čelom na nožičkách napriek svojim rozmerom bude pôsobiť vzdušne, čalúnenie v jednom farebnom odtieni decentne. Ak by na nás spálňa predsa len pôsobila fádne a bez iskry, vieme svoje fantázie realizovať geometrickými či grafickými vzormi na posteľnej bielizni, alebo si život v spálni poistiť aplikáciou tapety na stenu najlepšie za záhlavím manželskej postele. 

Ani sanita na retro nezabúda

Ako funguje retroštýl v kúpeľni si možno mnohí nevedia dosť dobre predstaviť. Dlaždice a obklady v štýle patchwork patria v súčasnosti medzi jedny z najžiadanejších. V kombinácii s bielou sanitou v modernom dizajne a retro vodovodnými batériami či retro sprchovou súpravou skvelo uspejeme. Počítajme aj s výraznými retro plastovými farebnými doplnkami. 

Retro made in CS a severský dizajn Výhodou návratu retroštýlu do našich interiérov je premyslené znovuobjavenie jeho krásy, nápaditosti a rokmi overeného dizajnu. Rastúca potreba návratu ku kvalitným hodnotám vyniesla retro do 21. storočia a úspešne ho konfrontovala s trendom severskej jednoduchosti. Snáď sa časom dostane viac do povedomia aspoň teoreticky pojem československé retro

Najnovšie články:

Najčítanejšie články:

Sledujte nás na

sociálnych sieťach:

 

    /WustenrotSlovensko

 

  /wuestenrotslovensko

 

Nenechajte si ujsť nič dôležité!

Mohlo by vás zaujímať: