Ceny plynu ťahajú dole výrobu AdBlue roztoku. Doplatiť na to môžu vlastníci dieselových áut

Rastúce ceny zemného plynu sa môžu vážne dotknúť aj šoférov novších dieselových vozidiel. Jeden z najväčších producentov AdBlue roztoku v Európe totiž oznámil obmedzenie výroby. Zďaleka nie je jediný. Bez roztoku môžu skončiť odparkované nie len osobné autá, ale aj autobusy a nákladné vozidlá.

Len tento týždeň oznámil najväčší slovenský chemický podnik obmedzovanie výroby. Duslo Šaľa uviedlo, že závod vyrába len technické minimum, časť výroby je odstavená a nové objednávky v súčasnosti neprijíma. Príčinou sú rastúce ceny zemného plynu, ktorý je pre výrobu kľúčový. „Začali sme generovať brutálnu stratu,“ vyhlásil Petr Bláha, generálny riaditeľ chemičky.

Šaliansky závod patrí medzi top producentov AdBlue roztoku nie len u nás, ale aj v Európe. A zďaleka nie je jediným producentom, ktorý sa pre vysoké vstupné náklady rozhodol obmedziť výrobu. K utlmeniu či priamo prerušeniu výroby pristúpili aj konkurenčné prevádzky v Nemecku a Poľsku.

“Druhý najväčší je v Nemecku a ten začal škrtiť výrobu Ad Blue. Tretí najväčší je v Poľsku a ten výrobu zastavil,“ vyhlásil pre médiá Richard Sulík, minister hospodárstva.

Prípadné výpadky roztoku AdBlue sa nedotknú len vodičov osobných áut, ale aj autobusov či nákladných vozidiel. „Keď tieto roztoky na trhu nebudú, znamená to, že všetky motory kategórie od Euro 5 vyššie, ktoré musia AdBlue kupovať, tak veľmi pravdepodobne budú odstavené,“ povedal Petr Bláha.

Prevažná väčšina dieselových vozidiel je totiž konštruovaná tak, aby v prípade chýbajúceho roztoku nenaštartovala.

„Napriek tomu by sa šoféri mali vyvarovať pokusom vyrábať si náhradu. V lepšom prípade im automobil nenaštartuje, v horšom prípade sa môže celý systém poškodiť,“ upozorňuje riaditeľka úseku vývoja produktov poisťovne Jana Podoláková.

Roztok AdBlue sa začal pred niekoľkými rokmi využívať ako prísada do naftových motorov. Vďaka prímesi z močoviny a destilovanej vody sa redukujú emisie oxidy dusíka vo výfukových plynoch až o 95 percent.

TEXT: T.F /vdobrom.sk
FOTO: TASR

Najnovšie články:

Najčítanejšie články:

Sledujte nás na

sociálnych sieťach:

 

    /WustenrotSlovensko

 

  /wuestenrotslovensko

 

Nenechajte si újsť nič dôležité!

Mohlo by vás zaujímať: