Najviac škôd slovenskí šoféri hlásia v júni. Najmenej v septembri

Najmenej dopravných kolízií, nehôd či škôd na aute je hlásených počas septembra a novembra. Najviac v júni a máji. Vyplýva to zo štatistiky poisťovne Wüstenrot, ktorá sumarizuje poistné udalosti hlásené klientami na Slovensku za posledných dvadsať rokov.

„Ide o dlhodobú štatistiku, v rámci ktorej nebadať žiadne výraznejšie zmeny či nové trendy. Percentuálne zastúpenie poistných udalostí v jednotlivých mesiacoch sa v princípe nemení. Výnimku predstavovali len protipandemické obmedzenia. Počas lockdownu sa v určitom čase znížila hustota premávky, čo sa podpísalo na nižšom počte nehôd,“ hovorí Erika Fischerová, vedúca oddelenia underwritingu a likvidácie neživotného poistenia poisťovne Wüstenrot.  

Vo všeobecnosti sú za najrizikovejšie obdobie považované zimné mesiace, kedy dopravu komplikujú napríklad poľadovice, sneh či voda na vozovkách.

No z nahlásených poistných udalostí za posledné dve dekády vyplýva, že najviac nehôd sa udeje počas výrazne teplejších a suchších mesiacov. V pomyselnom rebríčku dopravných škôd tak dominuje jún.

Práve počas tohto letného mesiaca bola nahlásená takmer každá desiata nehoda v rámci povinného zmluvného poistenia a havarijného poistenia. Za júnom s minimálnym rozdielom nasledujú máj a marec.

„Skutočnosť, že zimné mesiace nepatria medzi najškodovejšie ilustruje porovnanie celkového počtu škôd. V júni sme za dvadsať rokov celkovo evidovali o 13 percent poistných udalostí viac ako napríklad v decembri. A o necelých 10 percent viac ako v januári,“ pokračuje Erika Fischerová.  

Jedným z dôvodov, prečo jún a máj sú najškodovejšími mesiacmi na slovenských cestách, môže byť skutočnosť, že po oteplení sa zvyšuje počet šoférov, ktorí cez zimu nechávajú autá častejšie v garáži. Prípadne sa počas zimy sústreďujú len na rutinné trasy, ktoré veľmi dobre poznajú.

TEXT: Vdobrom.sk
FOTO: Archiv

Najnovšie články:

Najčítanejšie články:

Sledujte nás na

sociálnych sieťach:

 

    /WustenrotSlovensko

 

  /wuestenrotslovensko

 

Nenechajte si újsť nič dôležité!

Mohlo by vás zaujímať: