Moderné inšpirácie na fasádu domu

Konečne prišiel čas na výstavbu domu vašich snov, no vy trávite celé hodiny nad návrhom interiéru? Nepodceňujte riešenie fasády!
Hovorí sa, že šaty robia človeka, v stavebníctve a architektúre však môžeme tvrdiť, že „fasáda robí dom“. Mnoho ľudí sa obracia na architektov a stavebníkov s jedinečnými požiadavkami na dispozíciu a riešenie interiéru, pričom zovňajšok budovy neraz stojí na poslednej koľaji návrhu. Výsledkom sú častokrát nekonečné „záhony“ identicky vyzerajúcich domov, kde maximum dekoru tvorí umelý kameň v medziokennom priestore. Dobrá správa – dá sa to robiť aj inak.

Prinášame vám 5 typov materiálových riešení, ktoré vyniknú v dave!

Drevo

V našich končinách rustikálna klasika, ktorá zažila v posledných desaťročiach ústup po pretekoch s klasickými omietkami. Ak máte radi prírodný vzhľad s moderným dizajnom, stavte na obklad z dreva.

Možností je hneď niekoľko – obklad zo sibírskeho smrekovca bez ďalšieho ošetrovania dreva v priebehu rokov naberie prirodzene sivo-strieborný odtieň. V kombinácii s rovnými líniami vytvorí dokonalé spojenie minimalistického dizajnu s prírodnou textúrou. Ak máte radi experimenty, môžete sa pustiť do tzv. „Shou Sugi Ban“ fasády. Ide o tradičnú japonskú techniku konzervovania dreva jeho opaľovaním. Výsledkom je čierne drevo s výraznou štruktúrou, ktoré vydrží stovky rokov.

Tehla

Možno si mnohí z vás pod týmto pojmom predstavia anglickú štvrť s ikonickými tehlovými radovými domčekmi. Ak ste, milovníci industriálneho šmrncu, môžete tehlu skombinovať s väčšími zasklenými plochami a antracitovou farbou – peknému výsledku sa nevyhnete. Pre niektorých overená klasika, no tehla v súčasnosti ponúka oveľa širšie spektrum využitia.

Stačí sa pri návrhu pohrať s jednoduchým vzorom alebo vysunutím tehál a vznikne vám osviežujúca moderná fasáda.

Corten

Dokonalosť mnohokrát spočíva v nedokonalosti. Napriek tomu, že čisté formy a precíznosť v architektonickom detaile sú známkou modernej spoločnosti, mnohých ľudí to ťahá naspäť k materiálom, ktoré nevyzerajú perfektne a jednoliato. Obľúbenosti sa v tejto skupine teší najmä corten. Ide o pomaly patinujúcu oceľ, ktorá v priebehu životnosti vytvorí efekt celoplošnej hrdze. Využíva sa často pri výstavbe industriálnych objektov, no nie je nováčikom ani na poli rodinných domov.

Pohľadový betón

Surový vzhľad betónu je v dnešnej dobe obľúbeným prvkom modernej architektúry. Panely v kombinácii s oceľovými prvkami dodajú domu surový šik mestský štýl. Pri použití debnenia zo starých drevených dosiek získa betón prírodnejší vzhľad a zaujímavú štruktúru.

Hlina

Klásť dôraz na ekológiu nie je už len trendové, je to priam nutnosť. Prírodné materiály boli odjakživa využívané na stavbu ľudských príbytkov, no dnes zažívajú svoju renesanciu. Moderné hlinené staviteľstvo prináša nespočetne veľa možností, ako si postaviť prírodný dom zvonku aj zvnútra – príkladom sú hlinené omietky. Pri ich výrobe sa používajú bohaté škály farebných pigmentov, takže ak nie je hnedá pre vás to pravé orechové, nezúfajte. Hlina ponúka možnosti vytvárania rôznych tvarov, štruktúr či vsádzania sušených rastlín s naozaj originálnymi výsledkami podľa vašich predstáv. Mnohé príklady prírodných omietok dnes zdobia luxusné reštaurácie po celom svete.

Nebojte sa kombinovať

Tajomstvo úspechu častokrát nie je v jednej ingrediencii, ale v súlade jednotlivých prvkov, z ktorých vznikne dokonalá harmónia. Použite niekoľko druhov materiálov, ktoré sa navzájom dobre kombinujú a oslovte odborníka, ktorý vám pomôže pri správnom výbere. Na úvod si môžete prejsť vzorky rôznych materiálov a ukladať si vedľa seba jednotlivé kombinácie. Nezáleží na tom, aký máte rozpočet, ale na tom, akú máte fantáziu. Tej sa medze predsa nekladú!

Text: vydavateľstvo JAGA

Foto: isifa/Shutterstock, iStock

Najnovšie články:

Najčítanejšie články:

Sledujte nás na

sociálnych sieťach:

 

    /WustenrotSlovensko

 

  /wuestenrotslovensko

 

Nenechajte si újsť nič dôležité!

Mohlo by vás zaujímať: