Kým pôjdete na huby, toto si určite prečítajte

Zdravotníci upozorňujú, že každý rok sa na Slovensku hubami otrávia desiatky ľudí. Najdôležitejšie je zbierať len huby, ktoré človek pozná. No pozor si treba dávať aj na skladovanie.

„Ak nie ste skúsený hubár, zamerajte sa len na hríbovité, ktoré majú na spodnej časti klobúka rúrky, napríklad dubáky, kozáky, masliaky a suchohríby,“ upozornil verejnosť Národný portál zdravia patriaci pod Národné centrum zdravotníckych informácií (NCZI).

Huby sa podľa portálu nemajú skladovať v igelitových alebo mikroténových vreckách. Aj jedlé huby sa môžu v niektorých prípadoch pri nesprávnom skladovaní zmeniť na jedovaté.
Odborníci však varujú, že nie je vhodné ochutnávať surové huby. Práve naopak, vždy je potrebné ich dostatočne tepelne upraviť. „Pri ochutnávaní surových plodníc a konzumácii šalátov zo surových húb môže nastať ľahká otrava, aj keď išlo o jedlé huby,“ vysvetľuje portál.

Deti do šiestich rokov, tehotné ženy a dojčiace matky by nemali konzumovať nijaké huby. Pre deti môže byť smrteľné už veľmi malé požité množstvo.

„Rozmrazené huby znovu nezamrazujte. Jedlé čerstvé huby, ktoré zmrazíte, môžete použiť na varenie aj po niekoľkých mesiacoch,“ pokračujú odborníci z NCZI. Hubové jedlá sú totiž ťažko stráviteľné, preto sa neodporúča jesť ich vo väčších množstvách, ani ich konzumovať vo večerných hodinách. „Nespoliehajte sa na poveru, že strieborná lyžička sčernie pri kontakte s jedovatou hubou, ani na to, že jedovaté huby neobhrýzajú slimáky,“ uzatvára Národný portál zdravia.

TEXT: TASR, vdobrom.sk

FOTO: TASR

Najnovšie články:

Najčítanejšie články:

Sledujte nás na

sociálnych sieťach:

 

    /WustenrotSlovensko

 

  /wuestenrotslovensko

 

Nenechajte si újsť nič dôležité!

Mohlo by vás zaujímať: