Viete, ako sa volá táto krásavica? Stretnúť ju môžete aj v Bratislave

V dospelosti dosahuje až 180 centimetrov. Obýva teplejšie lesy, kroviská, zarastené okraje polí, parky a záhrady. Hojnejšie sa vyskytuje iba v Malých Karpatoch či predhoriach Štiavnických vrchov. No jej priestor na život sa neustále zmenšuje.

Užovka stromová je najväčší had na Slovensku, je zaradená do zoznamu chránených živočíchov. No na životné podmienky najohrozenejšieho hada na Slovensku dolieha strata jej prirodzeného prostredia. Upozornili na to zoológovia Univerzity Komenského (UK) v Bratislave, ktorí sa v participácii s verejnosťou venujú mapovaniu výskytu ohrozeného plaza v okolí Bratislavy.

„Hoci práve na území a v okolí hlavného mesta má užovka stromová k dispozícii mozaiku vhodných mikrohabitatov, primárne ohrozenie pramení práve zo straty týchto prirodzených prostredí, či už zarastaním neobhospodárených plôch alebo naopak využívaním ťažkých strojov na zväčšovanie hospodárskych lesov. Taktiež aj prerábaním starých nevyužívaných budov, ktoré užovky rady osídľujú,“ objasňuje zoológ Petr Papežík. Dodal, že medzi ďalšie ohrozenia patrí aj cestná komunikácia, ktorá vytvára určitú bariéru a bráni migrácii jedincov. „Samozrejme ohrozenie pre užovku predstavuje i fakt, že žije často v tesnej blízkosti ľudských obydlí a preto môže byť pri činnostiach človeka vedome, ale aj nevedome usmrtená,“ povedal.

Zoológovia a ochranári sa poukazujú na praktickú užitočnosť užovky stromovej. Tá sa živí predovšetkým hlodavcami a tým znižuje ich počet. „Už starí Slovania uctievali kult hada gazdu, keď na svojich pozemkoch vyložene chceli tento druh, ktorý pozemok zbavoval hlodavcov,“ pokračuje Papežík.
      
Zoológovia z bratislavskej UK sprevádzkovali facebookovú stránku Výskyt užovky stromovej v Bratislave. Na základe doterajšej trojročnej dokumentácie odhadujú, že populácia tohto ohrozeného druhu dosahuje na území Bratislavy niekoľko stoviek jedincov.


TEXT: TASR, vdobrom.sk

FOTO: WIKI / FelixReimann

Najnovšie články:

Najčítanejšie články:

Sledujte nás na

sociálnych sieťach:

 

    /WustenrotSlovensko

 

  /wuestenrotslovensko

 

Nenechajte si újsť nič dôležité!

Mohlo by vás zaujímať: