Slovensko má nový rekord v stáčaní kilometrov. Ide o ťahač návesov.

V počte stočených kilometrov padol na Slovensku nový rekord. Prekvapivo nejde o osobné vozidlo, ale o ťahač návesov, ktorý bol vyrobený v roku 2007. Vozidlo má odometer stočený o presne 931 595 kilometrov. No ťahač zďaleka nie je na Slovensku sám.

Stáčanie kilometrov je stále disciplína, ktorej sa na Slovensku darí. Pritom tento „koníček“ môže vyjsť veľmi draho. „Slovenská obchodná inšpekcia totiž môže uložiť pokutu vo výške od 5000 do 50 000 eur každému, kto takúto službu poskytuje,“ hovorí Jana Podoláková, riaditeľka Úseku vývoja produktov Wüstenrot poisťovne.

Doterajším rekordérom v stočených kilometroch na Slovensku bol automobil značky Ford Transit, ktorý mal stočený odometer o pol milióna kilometrov. Údaje o najazdených kilometroch sú viac ako tri roky zaznamenávané do celoštátneho Registra prevádzkových záznamov vozidiel (RPZV), ktorý zriadilo Ministerstvo dopravy a výstavby SR. Za uvedené obdobie dosiahli prvenstvo v stočených kilometroch vozidlá značiek strednej triedy Škoda, Volkswagen, Ford, Renault a Fiat.

„Od spustenia zaznamenávania údajov do RPZV bolo odhalených 25.276 automobilov so stočenými kilometrami. Informácie z registra sú oficiálnym zdrojom, ktorý poskytuje jediné referenčné údaje o histórii najazdených kilometrov. RPZV bol zriadený za účelom zaznamenávania stavu odometra pri rôznych životných situáciách počas celej životnosti vozidla. Systém bol vytvorený ako reakcia na neustále sa zvyšujúci podiel manipulovaných odometrov na trhu s ojazdenými vozidlami,“ uzavrel Miroslav Strelec z Technickej služby kontroly originality.

TEXT: TASR, vdobrom.sk
FOTO: Ilustračné archiv

Najnovšie články:

Najčítanejšie články:

Sledujte nás na

sociálnych sieťach:

 

    /WustenrotSlovensko

 

  /wuestenrotslovensko

 

Nenechajte si újsť nič dôležité!

Mohlo by vás zaujímať: