Interiérové tienenie

…vám nesmie chýbať v prípade, ak chcete ochrániť dom či byt pred slnkom a hľadáte cenovo dostupné riešenie, ktoré si nevyžaduje stavebnú prípravu.

Podľa výsledkov istej štúdie začne klesať produktivita práce už pri teplote vyššej než 25 °C. Pri teplote nad 30 °C začne byť pokles veľmi prudký. Najjednoduchším spôsobom, ako zamedziť prehrievaniu interiéru, je zatieniť ho. Navyše, aj pri kvalitných okenných výplniach môžu tieniace prvky priniesť úsporu 20 až 25 %. Na výber máte niekoľko možností.

Žalúzie

Sú najrozšírenejším spôsobom ochrany pred priamym slnečným žiarením. Vonkajšie sú efektívnejšie pri ochrane pred prehrievaním a vďaka svojej pevnej konštrukcii pri úplnom sklopení dokážu poskytnúť dostatočnú ochranu a miestnosť celkom zatemniť. Vnútorné žalúzie majú obvykle subtílnejšiu konštrukciu a používajú sa na reguláciu množstva svetla, resp. na stlmenie a rozptýlenie svetla pri zachovaní dostatočného jasu v miestnosti. Ak sú kontakty dosadania jednotlivých líšt dostatočne utesnené, poslúžia takéto žalúzie aj v zime – na zlepšenie tepelnoizolačných vlastností okna. Vyrábajú sa z hliníka, PVC alebo z prírodných materiálov, ako je drevo či bambus. Najpoužívanejšie sú hliníkové, ktoré sú vhodné do plastových okien, ich výhodou je tiež nízka cena a široká farebná škála.

Rolety

Vnútorné rolety sú jednoduchou a praktickou ochranou pred slnkom. Nezachytávajú toľko prachu ako žalúzie, preto sú vhodné do domácnosti s alergikom. Aj ich údržba je ľahšia. Decentne ladia s okolím a správny výber látky a dizajnu vytvorí príjemnú atmosféru v interiéri. Vybrať si môžete z obrovského množstva látok s výbornými fyzikálnymi vlastnosťami, ako sú odrazivosť, pohltivosť a prenos slnečnej energie. Existujú i transparentné látky, ktoré umožňujú kontakt s vonkajším okolím a zároveň chránia pred slnečnými lúčmi a odleskami. Látky s menšou priepustnosťou svetla prinášajú zasa jemnú farebnú atmosféru a zároveň zabezpečujú dostatok súkromia. Rovnako ako žalúzie, aj rolety sú manuálne ľahko ovládateľné popruhom alebo kľukou. K zvýšenému štandardu patrí vyťahovanie pomocou elektromotora. Cena roliet sa odvíja od použitej látky. Pri jej výbere uprednostnite antistatický povrch, ktorý odpudzuje prach, menej sa špiní a dá sa umyť, povysávať či dokonca oprať.

2 v 1

Roletožalúzie v sebe spájajú dizajn rolety a funkčnosť žalúzie. Sú ideálnym riešením optimálneho osvetlenia a regulácie teploty. Ide o roletu, ktorá pomocou zdvojenej látky a pruhom vtkaným medzi ňu spĺňa očakávania dekoratívneho zatienenia okien. Jediným ovládaním naklopíte pruhy látok, regulujete svetlo a rolujete do akejkoľvek polohy.

Plisé

Látkové dekoratívne tienenie s typickými skladmi je univerzálnou ochranou interiéru pred slnkom a nežiaducimi pohľadmi. Plisované rolety sú ako stvorené na tienenie okien oblúkových a šikmých tvarov. Navyše, ovládať ich je možné rôznym spôsobom – držadlom, profilom, šnúrou, retiazkou, kľukou alebo motoricky. Dajú sa vyťahovať aj odspodu smerom hore. Vďaka svojej širokej variabilite tvarov, ovládaní a možností strešného vyhotovenia je tento typ tienenia vhodný na zatienenie zimných záhrad a svetlíkov. Plisované rolety taktiež ponúkajú možnosť mať dve rolety v jednom mechanizme, pričom jedna roleta slúži na zatienenie počas dňa a druhá slúži na dostatok súkromia počas spánku.

Závesy

Ak zvolíte tú správnu látku a vzor, závesy môžu byť skutočnou dominantou interiéru. Môžete nimi efektne a funkčne zatieniť aj veľké zasklené plochy a pritom nenarušiť útulný ráz interiéru. Takéto interiérové veľkoplošné závesy zo špeciálnych látok s vysokou odrazivosťou tepla a slnečných lúčov majú tiež rôzne stupne zatemnenia či transparentnosti. Montujú sa na nehlučný nosný vodiaci systém, ovládajú sa buď manuálne, alebo diaľkovo. Špeciálny systém umožňuje naskladať látku v rovnakom rádiuse, ktorý vytvára pravidelné rovnomerné „vlny“. Okrem závesov si môžete v rovnakej látke zaobstarať aj ostatné doplnky, ako sú napríklad vankúše, a interiér dokonale zladiť.

Japonské steny

Slúžia nielen ako tienidlo či náhrada záclony, ale aj ako elegantná dekorácia. Používajú sa na zatienenie celej steny aj s okenným otvorom. Hodia sa do moderných minimalistických interiérov, na francúzske okná a na predelenie veľkých vnútorných priestorov, ako sú haly, sály, kancelárie, školy a pod. Svojimi čistými líniami pôsobia veľmi jemne a úhľadne. Ovládajú sa manuálne alebo motoricky a vďaka veľkému výberu látok a dekorov s nimi vytvoríte originálny vzhľad a osobitý charakter každého interiéru.

TEXT Katarína Barošová Foto ISTOCK

Najnovšie články:

Najčítanejšie články:

Sledujte nás na

sociálnych sieťach:

 

    /WustenrotSlovensko

 

  /wuestenrotslovensko

 

Nenechajte si újsť nič dôležité!

Mohlo by vás zaujímať: