Detská, v ktorej budú deti naozaj rady

Zariadiť izbu pre deti tak, aby plnila všetky dôležité funkcie, je veľká výzva. Mala by im slúžiť na kvalitný odpočinok, učenie, oddych, hry, pohyb aj kreativitu. Ale najmä – mala by sa im páčiť.

Detská izba je zväčša multifunkčná miestnosť, kde deti spia, učia sa, hrajú sa, tvoria, skáču a robia kotúle. Ale aj sa smejú či plačú, snívajú, vyvádzajú lotroviny, píšu denník či zamilované lístočky a zavše dumajú nad „nesmrteľnosťou chrústa“. Je ich útočiskom, keď chcú byť samy, a pevnosťou, keď im je ťažko. Preto by to nemala byť len obyčajná izba na uskladnenie vecí, učenie sa a spanie, ale aj útulný a hrejivý priestor s vecami ich srdcu blízkymi, bez ktorých nemôžu žiť. Myslite na to, že všetko, čo im do izby vložíte, ovplyvní, ako budú rozmýšľať, tvoriť a hrať sa.

Už počas návrhu dispozície svojho nového domu alebo bytu myslite na to, kam izbu pre deti umiestnite. Je dobré, ak okná smerujú do rušnejšej ulice, ale s lepším svetlom, alebo je pre vaše dieťa lepšie orientovať izbu do tichého dvora hneď vedľa rodičovskej spálne? Klaďte si otázky, premýšľajte o tom, kde sa bude cítiť príjemne, a pokojne ho na obhliadku vezmite so sebou. Dieťa sa neraz spontánne prejaví a samo vám povie: „Tu bude moja izba!“

Čo sa týka veľkosti, nie vždy je obrovský priestor výhrou. Dieťa sa bude lepšie cítiť v menšej a útulnej izbičke, kde má všetko, čo potrebuje, ako v otvorenom priestore, kde sa môže cítiť možno trochu „neukotvene“. Premýšľajte zároveň aj v horizonte niekoľkých rokov dopredu. To, čo mu môže vyhovovať teraz, mu nemusí sedieť neskôr. Ak máte súrodencov v podobnom veku, ktorí chcú mať spoločnú izbu, myslite na to, že vďaka vhodnej dispozícii ju časom môžete predeliť na dve menšie izby.

Dôležitým prvkom v detských izbách je farba, ktorá dokáže nabudiť či utlmiť emócie. Ideálne sú neutrálne a pastelové odtiene, ktorými málokedy niečo pokazíte. Vyhnite sa výrazným žiarivým odtieňom na celej ploche stien, ktoré môžu byť rušivé. Natrite len jednu ústrednú stenu alebo skúste color blocking, ktorý je do detských izieb ideálny. Výber farby konzultujte aj s budúcim obyvateľom izby. Nevynechávajte ho z procesu tvorby. Ak bude mať pocit, že sa na príprave svojej izby spolupodieľal, bude k nej mať pozitívnejší vzťah.


Na zdravie dieťaťa treba myslieť pri výbere farieb, podlahy, matracu, textílií aj nábytku. Študujte zloženie, aby nedošlo k uvoľňovaniu nebezpečného formaldehydu, ktorý sa zvykne nachádzať napríklad v lacnom lepenom nábytku či niektorých kobercoch. Trh, našťastie, ponúka už veľké množstvo výrobkov z ekologických materiálov od farieb na steny cez podlahoviny až po textílie. Určite sa zhodneme, že v prípade zdravia vlastného dieťaťa netreba šetriť a radšej investovať do zdraviu neškodnej kvality, hoci za vyššiu cenu.

Posteľ. Taká, ktorá rastie s dieťaťom? Poschodová? Rozkladacia? S rámom? Na výber je toho veľa, ale mala by byť najmä s kvalitným matracom. Ideálne je, ak sa v detskej izbe môže občas vyspať aj kamarát alebo rodič. Okrem postele by nemal chýbať malý pracovný alebo písací stolík, kde môže dieťa tvoriť. A každé dieťa rado tvorí bez ohľadu na výsledok. A každé dieťa určite ocení aj menšiu pohovku, kreslo alebo vak, na ktorom sa môže váľať. Mimochodom, keď sme pri tejto milej činnosti, venujte pozornosť tomu, čo dáte na podlahu. Lebo váľať sa na parketách a na koberci je teda rozdiel. Pre deti do 8 rokov, ktoré ešte zvyknú tráviť čas hraním na zemi, je mäkký koberec určite najlepším riešením.

Nuž a nezabúdajte ani na všetky drobnosti a doplnky, po ktorých srdce vášho drobca piští. Izba by mala odrážať vkus a záľuby svojho malého obyvateľa, preto mu doprajte obľúbené farby, postavičky alebo zvieratá vo forme obliečok, plagátov či textílií. Ale s citom. Vyhnite sa gýču a vkus svojho potomstva cibrite už od mala. Zariadenie detskej izby je na to ideálne.

TEXT: Katarína Barošová, JAGA Group  FOTO: ISTOCK

Najnovšie články:

Najčítanejšie články:

Sledujte nás na

sociálnych sieťach:

 

    /WustenrotSlovensko

 

  /wuestenrotslovensko

 

Nenechajte si újsť nič dôležité!

Mohlo by vás zaujímať: