Čas grilovania je tu!

Grilovacia sezóna je v plnom prúde. Vzduchom sa šíri vôňa opečeného mäsa, rýb či zeleniny. Kto by to nemal rád? Prečítajte si, aký gril si vybrať a ako z grilovania vyťažiť čo najchutnejší výsledok.

Na výber máte tri druhy grilov podľa zdroja energie – elektrický, plynový a na drevené uhlie. Každý z nich má iné charakteristicky a z toho plynúce výhody, preto si pred kúpou grilu musíte zodpovedať niekoľko otázok. Ako často, kde a pre koľkých ľudí budete grilovať? Aké jedlá chcete pripravovať? A tiež, koľko peňazí chcete investovať?

Elektrický aj na balkón

Ovládanie elektrických grilov je veľmi jednoduché – teplota sa reguluje pomocou kolieska. Na rozdiel od ostatných typov grilov ich môžete používať aj v kuchyni, prípadne na balkóne. Ich výkon by mal byťnajmenej 1 800 až 2 000 W, inak sa bude vykurovacia špirála veľmi dlho zahrievať, mäso sa dobre neprepečie a celková príprava jedla bude trvať dlho. Nevýhodou týchto grilov býva väčšia poruchovosť.

Grily na záhradnú párty

Základom fungovania plynových grilov sú horáky. Čím je ich viac, tým rovnomernejšie bude v grile rozložená teplota. Vďaka tomu sú plynové grily takmer okamžite po zapnutí pripravené na grilovanie, regulácia teploty je veľmi jednoduchá. Súčasťou konštrukcie býva držiak na propán-butánovú fľašu, vďaka čomu bývajú tieto grily ťažké, málo mobilné a zároveň odolnejšie proti poškodeniu. Keďže plyn je vo fľašiach natlakovaný, treba dbať na zvýšenú bezpečnosť.Vždy si skontrolujte, či náhodou nie je poškodená hadica vedúca od bomby k horákom. Ak áno, unikal by plyn do okolia a hrozil lokálny výbuch.

Klasika na drevené uhlie

Cena takýchto grilov je pomerne nízka, nezabúdajte však na pravidelné dokupovanie paliva, čo tiež niečo stojí. Pred použitím musíte gril rozkúriť, čím sa čas grilovania predlžuje. Jedinou možnosťou, ako sa dá v tomto type grilu regulovať teplota, je zatvárať prieduchy – tak sa horenie podporuje alebo tlmí. Platí: čím viac prieduchov, tým lepšie. Obľúbenou črtou tohto typu grilu je, že dym z horiaceho uhlia sa v grile hromadí a mäsu dodáva dymovú arómu. Musíte však byť zvlášť opatrní, aby sa mäso nepripieklo, inak začnú veľmi ľahko vznikať čierne spáleniny, ktoré môžu byť po konzumácii karcinogénne. Pred prvým grilovaním nechajte gril vypáliť. Vyhnete sa nepríjemnému lepeniu mäsa na rošt.

Ustrážte si teplotu

Pre priame grilovanie, ktoré sa používa napríklad pri príprave steakov, hamburgerov a menších kusov mäsa a zeleniny, je typický kratší čas grilovania a vysoká teplota okolo 200 až 230 °C. Pre nepriame grilovanie je vhodná nižšia teplota okolo 160 až 180 °C a dlhší čas grilovania. Tak pripravíte väčšie kusy mäsa, ako sú kura či iná hydina v celku, ale aj bravčové koleno a rebrá. Teplomer býva súčasťou vrchného veka niektorých grilov, ale môžete si zadovážiť aj vpichový teplomer, aby ste si boli istí, že nebudete podávať nedopečené mäso. Za tepelne opracované mäso považujeme to, ktoré dosiahlo v jadre teplotu min. 75 °C počas minimálne 20 minút.

TEXT Katarína Barošová FOTO Istock

Najnovšie články:

Najčítanejšie články:

Sledujte nás na

sociálnych sieťach:

 

    /WustenrotSlovensko

 

  /wuestenrotslovensko

 

Nenechajte si újsť nič dôležité!

Mohlo by vás zaujímať: