Ako rýchlo a lacno oživiť svoj interiér

Vplyvom pandémie sme trávili v poslednom období pomerne veľa času doma. Je preto celkom pochopiteľné, že sa niektorým z nás žiada zmena. „Refresh“ interiéru sa dá docieliť bez toho, aby sme kupovali novú linku, prípadne volali maliarov a museli následne tri dni upratovať. Tu je niekoľko typov na rýchle a efektívne oživenie interiéru.

Rozhliadnite sa po svojej domácnosti a zamyslite sa, či sa v nej nenachádzajú predmety, ktoré vôbec nepoužívate a zbytočne vám zaberajú miesto. Staré nevyužité kreslo, rotopéd slúžiaci ako vešiak alebo zbierka suvenírov z roku 1990? Preč s tým! Predmety, ku ktorým nemáte už žiadny cit (nehovoriac o ich praktickom využití), možno len závan nostalgie, by mali uvoľniť miesto novým. Takže sa nebojte a pustite do upratovania, triedenia a vyhadzovania. Možno to bude miestami ťažké, ale vo finále budete radi za príval novej energie, ktorá bude v prázdnejšom interiéri prúdiť doslova hmatateľne. A, samozrejme, oceníte aj viac miesta.

Premiestnite nábytok

Niekedy stačí naozaj málo a veľká zmena je na svete. Skúste otočiť stôl, zameniť jednu z kuchynských stoličiek za úplne inú, premiestniť príborník, knižnicu či komodu na protiľahlú stenu, povymieňať alebo vynoviť kvetináče na parapetoch. Fantázii sa medze nekladú. Treba len skúšať a kombinovať, kým nebudete s výsledkom všetci spokojní.

Zamerajte sa na textílie

Práve s nimi sa dá v interiéri čarovať najjednoduchšie, keďže ho dokážu expresne rýchlo oživiť. Začnite vankúšmi na pohovke v obývačke, ktoré prezlečiete do celkom iných farieb, pokojne kontrastných s farbou pohovky. Vyskúšajte vymeniť koberce v jednotlivých izbách. Kúpeľňa dostane razom iný cveng, keď zladíte koberčeky, uteráky, záves a doplnky v jednom tóne. Rýchla zmena v kuchyni? Chce to nový obrus! Rovnako sa môžete pohrať so závesmi, kúpiť novú látku a ušiť si letnú, sviežejšiu verziu. Ak túžite po refreshi v spálni, siahnite po nových obliečkach, ktoré budú farebne či motívom diametrálne iné, ako tie, ktoré používate teraz. Pridajte zopár dekoračných vankúšov a vytvorte si z postele kráľovskú lóžu. Odvážnejší môžu pouvažovať nad prečalúnením stoličiek, lavice či pohovky.

Vyskúšajte color blocking

Aj steny si zaslúžia po dlhšom čase štipku oživenia. Na výber máte tiež veľké množstvo nápadov, ako im ho dopriať. Zmenu farebnosti docielite napríklad trendovým color blockingom, keď natriete len jednu časť ústrednej steny dvomi či viacerými farbami, pričom sa môžete pohrať s geometriou. Stena za pracovným stolom pekne ukáže natretá do tvaru oblúka, zašlé dvere zasa natrite diagonálne dvomi kontrastnými farbami a detskú môžete pomocou farieb rozdeliť na zónu hrania a spánku. Na internete nájdete inšpirácie od výmyslu sveta.

Tapety dokážu zázraky

Rovnaký efekt ako color blocking, na stene vytvorí aj tapeta a s celým priestorom to robí zázraky. Ak sa bojíte zdĺhavej a namáhavej práce, ktorú tapetovanie pre mnohých predstavuje, kúpte si len jednu rolku a vytapetujte ňou kúsok ústrednej steny, napríklad za písacím či toaletným stolíkom alebo posteľou. Nevyužitý zvyšok použite na otapetovanie škatúľ, prípadne na čelo nočného stolíka, razom budete mať dokonale zladený interiér. Pomerne rýchlo a bezbolestne.

Dekorácie, obrazy, fotografie

Vymeňte medzi sebou v rámci domácnosti obrazy na stenách. Pridajte k nim nové. Dajte si konečne vytlačiť vydarené rodinné fotografie a vytvorte si napríklad nad pohovkou v obývačke gallery wall, teda originálnu stenu, na ktorú sa bude radosť dívať. Nie je to nič zložité. Okrem kladiva a háčikov budete potrebovať už len srdcu milé obrazy, fotografie, rámy či obľúbené predmety. Fotografií týchto netradičných stien je plný Instagram a neexistuje žiadna interiérová influencerka, ktorá by sa nepochválila svojou vlastnou umeleckou stenou. Nájdete na nich fotografie, plagáty, obrazy, prázdne rámy, klobúky, tabuľky, lebky, rastliny a vlastne čokoľvek, čo sa hodí do konceptu a dobre vyzerá. Tak smelo do toho, zvládne to ozaj každý.

Urban jungle

Určite ste už počuli o tomto interiérovom trende, ktorý oslovuje najmä ľudí žijúcich v bytoch, milujúcich prírodu a zeleň. Absenciu záhrady, kvetov a stromov si jednoducho vynahradíte záplavou zelenej v podobe kvanta izbových rastlín. Nájdete ich naozaj všade a je ich naozaj veľa. Benefitom je nielen to, že produkujú kyslík a čistia vzduch, ale v takom bohatom zoskupení majú aj pozitívny vplyv na psychiku. Takže pokojne s nimi do kuchyne, spálne alebo kúpeľne. Jediné pravidlo je – naštudujte si, akú starostlivosť a svetelné miesto dané rastliny potrebujú, aby vám bujne prekvitali. Váš domov oživia dokonale, nehovoriac o krásnych kvetináčoch, ktoré môžete medzi sebou ladiť farbami a motívmi.

Malé detaily s veľkým efektom

Fádnu kuchynskú linku alebo staršiu zašlú komodu oživíte výmenou úchytiek. Čo takto hravé farebné keramické, alebo štýlové kožené? Dodajú šmrnc na počkanie. Rovnako ako váza so živými kvetmi, sviečky, pekné zrkadlo zo starožitníctva, dizajnové hodiny, prípadne keramická misa po babke, ktorá dostane čestné miesto na stole. To všetko dokáže interiér oživiť a dodať mu čaro. Obľúbenú knihu s pekným prebalom otočte v knižnici tak, aby ju bolo vidno, umiestnite staré veci s príbehom vedľa nových a vytvorte zaujímavé zátišia. Inšpirujte sa a skúšajte, určite sa vám napokon podarí vniesť požadovanú zmenu do domácnosti a možno sa pri tom aj dobre zabavíte.

Realizujte sa

Porozmýšľajte ešte, či by ste v rámci svojej zručnosti nedokázali čosi do domácnosti vyrobiť aj sami. Pletenú dekoráciu na stenu makramé? Konferenčný stolík z palety na kolieskach? Svietidlo zo starého cedníka? Závesný konár zo stromu na vešanie oblečenia? Alebo to môže byť vlastnoručne namaľovaný obraz či mozaika zo starých obkladov. Predmety, ktoré vzniknú spod vašich šikovných rúk nielen, že dokonale oživia interiér, ale budú mať aj pridanú hodnotu a pohľad na ne vás rozhodne poteší o čosi viac.

TEXT: JAGA FOTO: iStock

Najnovšie články:

Najčítanejšie články:

Sledujte nás na

sociálnych sieťach:

 

    /WustenrotSlovensko

 

  /wuestenrotslovensko

 

Nenechajte si újsť nič dôležité!

Mohlo by vás zaujímať: