Zodpovedné investície? Alternatívne zdroje a šetrenie energiou

Finančný sektor sa čoraz viac orientuje na zelené témy. Aké sú na Slovensku možnosti financovať „ozelenenie“ vlastného bývania?

Zodpovednosť k životnému prostrediu už dávno nie je témou hŕstky eko-nadšencov. Práve naopak. „Eco-friendly“ prístup sa stáva súčasťou drvivej väčšiny sektorov a odvetví. Stavebníctvo nevynímajúc. Práve stavby sa totiž podieľajú na takmer tretine celkovej spotreby energie a predstavujú obrovský potenciál úspor.

Energie a financie

„Ozelenenie“ budov nepredstavuje len významný spôsob ako znižovať emisie sklenených plynov. Ruka v ruke so ohľaduplnosťou k životnému prostrediu umožňuje aj šetriť domácnostiam náklady za teplo a elektrinu. Lenže odkiaľ možno čerpať zdroje na vstupné investície do ozelenenia práve vášho domova? Nie je to nijak náročné.

Šetrenie pre úspory

Jedným zo spôsobov ako získať zdroje na ekologizáciu domova predstavuje stavebné sporenie. „Klienti môžu využiť stavebné sporenie na kúpu napríklad solárnych kolektorov na ohrev vody alebo na vykurovanie, na zaobstaranie tepelného čerpadla, na využívanie vodnej energie či na zateplenie,“  vysvetľuje Marian Hrotka, CEO Wüstenrot Slovensko

Medziúvery pre paneláky

Kým montáž solárnych kolektorov dominuje najmä pri rodinných domoch, v trochu inej situácii sa nachádzajú klasické bytovky. V ich prípade je dôležité sa na úvod sústrediť na šetrenie energiami.  Inými slovami, aby sa teplo nevyhadzovalo von oknom. No i v tom prípade finančný sektor vychádza vlastníkom bytov v ústrety.

„Špeciálnu kapitolu v tejto oblasti tvoria medziúvery Rekofond pre bytové domy. Ide o službu určenú napríklad na znižovanie energetickej náročnosti bytových domov, teda klasických panelákov,“ uzatvára Marian Hrotka.

Najnovšie články:

Najčítanejšie články:

Sledujte nás na

sociálnych sieťach:

 

    /WustenrotSlovensko

 

  /wuestenrotslovensko

 

Nenechajte si újsť nič dôležité!

Mohlo by vás zaujímať: