Tri mýty o triedení odpadu, ktorým možno veríte aj vy

Ľudia triedia odpad oveľa poctivejšie, ako to bolo pred desiatimi rokmi. Napriek tomu panujú viaceré mýty, ktoré sú spojené s vyhadzovaním a triedením odpadu. Jedným z nich je potreba umývania obalov pred vyhodením.

Zbytočné plytvanie vodou
Ak sú obaly len jemne znečistené a ak neobsahujú hrubé zvyšky obsahu (potravín či kozmetiky), umývať ich nemusíte. V procese recyklácie dochádza k odstráneniu nečistôt. Dôležité je obaly pred vyhodením stlačiť, aby nezaberali zbytočne veľa miesta a do kontajnera či vreca sa zmestilo viac odpadu.

Za vytriedené obec neplatí
Odborníci sa stretávajú aj s mýtom, že sa platí iba za odvoz odpadu a triediť sa preto neoplatí. No platí sa iba za odvoz zmesového komunálneho odpadu – teda takého odpadu, ktorý sa vyhodí do čiernych kontajnerov alebo vriec. Obec či obyvateľ platí tiež za bioodpad, použité jedlé oleje, ak sa aktívne neodovzdajú na zberné miest. Za odvoz triedeného odpadu obyvatelia neplatia, ten financujú takzvané organizácie zodpovednosti výrobcov. Organizácie združujú firmy, ktoré budúci odpad na trh uvádzajú a pri ich kúpe spotrebiteľ platí „recyklačný poplatok“.

Iným slovami, ak výrobca párkov uvedie na trh svoje výrobky v plastovej vaničke, musí sa o plast finančne postarať, až obal skončí vo vytriedenom odpade. Preto čím viac triedime, tým viac možno ušetriť peňazí. Nevytriedeného odpadu je menej a stačí ho odvážať menej často.

Na jednu kopu
Ďalším mýtom je tvrdenie, že aj tak všetko skončí v jednom smetiarskom aute. Zákon to zakazuje. No viaceré zberové spoločnosti môžu mať autá, ktoré sú viaczložkové. Teda majú viacero oddelených zásobníkov a napríklad z ľavej strany zbierajú papier a z pravej strany plat. To však neznamená, že sa potom vytriedený odpad vysype na jednu kopu.

Rovnako to je v prípade odpadu zbieraného do vriec. Vtedy sa na korbu auta nakladajú spoločne napríklad vrecia s plastmi aj vrecia s papierom. Odpad sa zváža spoločne z dôvodu úspory počtu zvozov a pohonných látok. Alebo sa používa jedno auto dopoludnia na zber papiera a to isté auto príde prázdne popoludní po plasty.

vdobrom.sk, TASR

Najnovšie články:

Najčítanejšie články:

Sledujte nás na

sociálnych sieťach:

 

    /WustenrotSlovensko

 

  /wuestenrotslovensko

 

Nenechajte si újsť nič dôležité!

Mohlo by vás zaujímať: