Toto si určite prečítajte skôr, ako pôjdete na kúpalisko

Pri kúpaní a plávaní treba dbať na prevenciu. Záchranári odporúčajú kúpať sa v zdravotne nezávadnej vode, nevchádzať do nej s otvorenými ranami, infekčným ochorením alebo horúčkou. „Do vody vstupujeme pomaly, aby sme sa vyhli teplotnému šoku,“ vysvetľuje Alena Krčová, hovorkyňa Operačného strediska záchrannej zdravotnej služby SR.

Základným pravidlom je vyhýbanie sa alkoholu. Práve ten sa výraznou mierou podpisuje pod čísla úmrtí. Zároveň sa treba vyvarovať zbytočnému preceňovaniu síl. „Dochádza k prípadom, keď kúpajúci sa skáču do neznámej vody, v ktorej nevidno dno, nepoznajú hĺbku, prípadne nevedia, či sa v nej nenachádzajú predmety. Výsledkom môžu byť ťažké poranenia hlavy a chrbtice, prípadne až fatálne následky,“ priblížila Krčová.

Ak je človek svedkom topenia sa, treba okamžite kontaktovať tiesňovú linku 112 alebo 155. Pri záchrane topiaceho sa je dôležité dbať na vlastnú bezpečnosť. Pri pomoci topiacemu sa použiť pomôcku, napríklad veslo, plávaciu vestu, konár, aby sa mal topiaci čoho chytiť. „Pre laických záchranárov platí, že sa nesnažíme topiaceho zachraňovať ako vo filme priplávaním. Žiaľ, výsledkom môže byť, že topiaci stiahne záchrancu pod vodu,“ doplnila Krčová.

Vdobrom.sk, TASR, Foto: Archiv

Najnovšie články:

Najčítanejšie články:

Sledujte nás na

sociálnych sieťach:

 

    /WustenrotSlovensko

 

  /wuestenrotslovensko

 

Nenechajte si újsť nič dôležité!

Mohlo by vás zaujímať: