Teplo vidieckeho štýlu bývania

Vidiecky štýl bývania pôsobí teplo, útulne a domácky. Azda preto vždy bol a zrejme aj vždy bude mimoriadne obľúbený. Veľa ľudí chce túto pohodu preniesť do svojho domova. Čo vo vidieckom štýle nemôže chýbať a ako sa dá navodiť tá správna rustikálna atmosféra?

Vo vidieckom štýle sa nezaobídete bez nábytku z masívneho dreva, ktorý je ošetrený prírodnými olejmi a voskami. A pritom sa nemusíme fixovať iba na nové materiály alebo nové kúsky nábytku. Jedálenský stôl zo starých trámov či storočná truhlica v ňom ukážu tak, ako nikde inde. Rustikálny štýl charakterizujú svetlé steny vo farbe vanilky či slonovej kosti, štruktúrované omietky, drevené obklady, kamenné či drevené podlahy, prípadne tehlové steny. A, samozrejme, doplnky z prírodných materiálov.

Vidiecky neznamená gýčový

Pozor, neznamená to však, že priestor musí byť prepchatý dečkami, levanduľou a košíčkami. Moderný vidiek, to je aj jednoduchý a čistý dizajn. Ten si ale nemožno zamieňať s neosobnými interiérmi, ktoré pôsobia chladne. Práve teplo domova dodávajú napríklad ľanové obrusy, drevené hladké misy, kde-tu kúsok teplej kožušiny voľne prevesený cez lavicu.

Mnoho tvárí vidieka

Vidiecky štýl má množstvo podôb. Provensalský, toskánsky, španielsky, škandinávsky či farmársky americký – tzv. country chic. Aj slovenský vidiek má svoje typické vlastnosti, najmä čaro spojené so spomienkami na časy minulé. Dnes sa jeho prvky vracajú do domácností vo forme výšiviek, ľudovej keramiky a modrotlače. Inšpiráciu môžete ísť pokojne načerpať do niektorého skanzenu. Ak teda chcete vniesť do svojho domu čosi tradičné, no možno trochu nevšedné, vidiecky štýl je na to ideálny.

Obývačka

Vidiecka obývačka nemusí byť ako podľa šablóny, naopak, záleží na tom, z akej oblasti pochádza. Niekde je jednoduchá a praktická, inde kladie dôraz na pestrosť a množstvo detailov.

Vo vidieckej obývačke dominuje kozub alebo kachle, ktoré spolu s ostatným vybavením smerujú k prírode. Stredne tmavé drevo, prútie, kov, keramika, ľan i bavlna sú materiály, ktoré nemožno vynechať. Zvoľte doplnky, vďaka ktorým priestor získa svoje čaro: hojdacie kreslo, tkané koberce, prútené koše, starú keramiku, nábytok s patinou, čalúnenú taburetku či starožitné ozdobné predmety.

Kuchyňa

Vyrezávané police, zdobené držiaky a úchytky či rozihrané rímsy hrajú vo vidieckej kuchyni hlavnú úlohu. Nebojte sa nedokonalosti ani ošarpanosti. Originálnu kombináciu možno vytvoriť aj z tvarovo či farebne rôznorodých kusov zariadenia. Aj sériový nábytok dokážete ľahko premeniť na vidiecky či shabby chic. Stačí ho premaľovať a obrúsiť, aby získal jemnú patinu. Dbajte pritom na detaily. I otlčené hrnce či lampy s chybičkami krásy navodia v kuchyni tú správnu vidiecku atmosféru.

Spálňa

Pre vidiecku spálňu je azda najtypickejšie káro, predovšetkým v kombinácii červenej a bielej. Veľkolepý návrat oslavuje ľan, a to najmä v čistých jednofarebných variáciách. Vidiecky nádych mu dodajú jemné pruhy v rôznych šírkach a rozstupoch. Ak máte romantickú dušu a zariadenie spálne vám to dovolí, siahnite po drobných kvetinových vzoroch. Nádherne vyniknú s rustikálnym dreveným nábytkom.

Kúpeľňa

Vidiecka kúpeľňa sa nezaobíde bez drevených, kovových či smaltových doplnkov. Patria do nej i svetlé farby stien a obkladov aj kvetinové motívy na textíliách. Vázička s kvetmi v tomto prípade vôbec nebude navyše.

Na čo si dať pozor

Niekto môže mať pocit, že správna vidiecka atmosféra sa dá dosiahnuť len kombináciou drevo-drevo so starými doplnkami ešte z čias prababky. Neskĺznite do prepchatosti a gýča. Moderný vidiek stojí na poctivých kusoch nábytku z masívu, decentnej farebnosti v prírodných tónoch a kvalitných textíliách, ktoré dotvoria celkovú atmosféru oázy pokoja.


Text: Denisa Kureková/JAGA, Foto: isifa/Shutterstock, iStock

Najnovšie články:

Najčítanejšie články:

Sledujte nás na

sociálnych sieťach:

 

    /WustenrotSlovensko

 

  /wuestenrotslovensko

 

Nenechajte si újsť nič dôležité!

Mohlo by vás zaujímať: