Lúky v meste? Prečo nie.

V Slovenských mestách postupne pribúdajú pásy lúčnych tráv. Na rozdiel od klasických trávnikov, pomáhajú zlepšovať životné podmienky užitočnému hmyzu, ochladzujú mesto a pomáhajú bojovať proti klimatickej zmene.

Najnovšie plánuje výsadbu mestkých lúk mesto Liptovský Mikuláš.  „Záhony vzniknú na kruhovej križovatke na Jánošíkovom nábreží, na Demänovskej ceste v Palúdzke, na Nábreží pri cyklochodníku, pri zastávke na Rachmaninovom námestí a na Podbrezinách pozdĺž pešej zóny,“ konkretizovala hovorkyňa mesta Liptovský Mikuláš Viktória Čapčíková.

Lúčne trávy predstavujú ekologický trend, ktorý podporuje biodiverzitu. „Do územia prilákame množstvo užitočného hmyzu, motýle, včely či vtáctvo, takže projekt má aj edukačný význam a je ekonomicky efektívny,“ vysvetlila dendrologička Zuzana Štreitová . Lúčne zmesi podľa nej nepotrebujú pravidelné kosenie, polievanie ani hnojenie, vďaka čomu sú nenáročné na údržbu a náklady s tým spojené.

„Kvetnaté lúky počas horúceho leta vedia byť až o 20 stupňov chladnejšie ako bežne kosený trávnik, zadržiavajú vlahu, obsahujú menej alergénnych druhov a chránia biodiverzitu,“ uzatvára Magistrát mesta Bratislavy na svojej webstránke.  Podľa magistrátu lúčne pásy priamo v meste, vrátane sídlisk a vnútroblokov, sú tak jedným z dôležitých prvkov adaptácie mesta na klimatické zmeny. 

TASR/vdobrom.sk

Najnovšie články:

Najčítanejšie články:

Sledujte nás na

sociálnych sieťach:

 

    /WustenrotSlovensko

 

  /wuestenrotslovensko

 

Nenechajte si újsť nič dôležité!

Mohlo by vás zaujímať: