Ceny nájmov opäť porastú. Budú hypotéky dostupnejšie?

Doba čítania: 4 minutes

Bývate v podnájme? Pripravte sa, že nájomné aj tento rok môže rásť. Podľa analýzy CBRE je dôvodom indexácia. S kúpou nehnuteľnosti sa odporúča počkať, koncom roka totiž očakávame zníženie úrokových sadzieb.

„Predpokladáme, že v roku 2024 budeme opäť svedkami nárastu výšky nájomného, a to práve z dôvodu indexácie,“ priblížil odhady vývoja trhu obchodný riaditeľ CBRE Slovensko Ľubor Procházka. Indexácia je určitou formou ochrany pred infláciou.

Výška nájmov bude naďalej rásť

Realitný trh na Slovensku bol ovplyvnený viacerými faktormi. Aj tentokrát ho ovplyvňovala nielen vojna na Ukrajine, ale aj s ňou súvisiace vysoké ceny energií, inflácia či značný nárast úrokových sadzieb.

Nájomná aktivita v roku 2023 medziročne stúpla o 12 % a bude pokračovať. Výška nájomného bude pravdepodobne aj naďalej rásť, avšak oveľa pomalšie Na strednom a východnom Slovensku budeme svedkami vyššieho množstva nových prenájmov,odhadli CBRE.

Vedeli ste, že súčasťou životného poistenia je aj krytie úveru? Vypočítajte si nezáväznú kalkuláciu životného poistenia.

Developeri hlásia, že útlm predajov z minulého roka sa končí a počet záujemcov o nové byty (novostavby) rastie. Na trh sa vracajú najmä tí, pre ktorých je hypotéka dostupná alebo majú vlastné finančné zdroje. „…vláda pripravuje kroky, ktoré prinesú väčšiu dostupnosť hypotekárnych úverov pre širšiu skupinu ľudí…,“ tvrdí riaditeľ developerskej spoločnosti Immocap, Martin Šramko.

Očakávame zníženie úrokových sadzieb

Čím menej sa predávajú byty, tým viac stúpa cena nájmov a naopak. Momentálne čelíme vysokým nájmom a záujemci o bývanie čakajú na zníženie úrokových sadzieb, ktoré očakávame najskôr na jeseň 2024, hovorí realitná maklérka Diana Novotná z TU Reality.

Napríklad priemerná cena nájmu sa v Bratislave za 2-izbový byt pohybuje v priemere od 600 do 900 eur (závisí od lokality). 3-izbový byt si v Bratislave viete prenajať už od 800 eur v odľahlejšej periférií hlavného mesta.

Prenájom na čierno sa nevypláca 

Ak prenajímate nehnuteľnosť (okrem pozemku) a neregistrovali ste sa na miestne príslušnom daňovom úrade z titulu vykonávania podnikateľskej činnosti alebo inej samostatne zárobkovej činnosti (napr. ako živnostník), vzniká vám povinnosť registrácie tohto príjmu na daňovom úrade.
 
V prípade, že sa rozhodnete riskovať a registráciu nevykonáte, hrozí vám pokuta vo výške od 60 a až do výšky 20 tisíc eur. Finančná správa si vie z viacerých zdrojov, najmä z katastra nehnuteľností, identifikovať súkromné osoby, ktoré majú príjmy z prenájmu nehnuteľností, ale nepriznajú ich v daňovom priznaní. Ide najmä o vlastníkov viacerých nehnuteľností, ktoré prenajímajú.

Prenajímate nehnuteľnosť? Na toto si dajte pozor

Aby ste mali istotu, že váš nájomník bude platiť nájom na čas a nezničí váš byt, musíte sa postarať o kvalitný výber. Pri stretnutí by prenajímateľ mal mať o budúcom nájomcovi niekoľko informácií. Prečo si vybral práve váš byt, či je fajčiar, či má domáce zviera, či pracuje a má pravidelný príjem, či bude bývať sám alebo s manželkou a deťmi.

Svoju nehnuteľnosť ochrániť aj tým, že sa voči škodám spôsobených nájomníkmi poistíte. Uzatvorte si poistenie W dobrom domov online.

  • Nájomca by nemal mať zápis v trestnom registri, nemal by byť ani na zozname dlžníkov a ani v hľadáčiku exekútorov.  V prípade, že budete byt prenajímať študentom, získajte si doklady od ich ručiteľa.
  • Nájomníka si viete preklepnúť aj vďaka profilom na sociálnych sieťach, viete tak zistiť aké má aktivity, ale aj to či je fajčiar.
     
  • Dohodnite sa s nájomníkom na to, že si pre nájomné budete chodiť osobne, viete tak skontrolovať nehnuteľnosť a predísť nepríjemnému prekvapeniu.

Text: TASR.sk, redakcia vdobrom.sk

Foto: Shutterstock


Prečítajte si tiež:

Najnovšie články:

Najčítanejšie články:

Sledujte nás na

sociálnych sieťach:

 

    /WustenrotSlovensko

 

  /wuestenrotslovensko

 

Zostaňme v kontakte!

Nenechajte si ujsť dôležité novinky, inšpiratívne články či praktické témy zo sveta poistenia.
Prihláste sa k odberu noviniek a o všetkom sa dozviete ako prví.

Mohlo by vás zaujímať: