Súčasťou štedrovečernej tabule je rybacia polievka, ktorej základom je, samozrejme, poctivý rybací vývar. Potom je už len na vás, nakoľko pustíte uzdu fantázie a doplníte ďalšie ingrediencie. Alebo sa necháte inšpirovať nasledujúcimi receptami.
Klasika: halászlé
Budete potrebovať:
1 kapra, rybie hlavy, odrezky, 2 PL bravčovej masti, 0,5 kg cibule, 3 PL mletej papriky, 2 feferónky, korenie celé čierne, 5 strúčikov cesnaku, 50 ml paradajkového pretlaku, 3 paradajky, 3 papriky, soľ

Postup:
Kapra rozporciujeme, pekné kúsky nasolíme a odložíme nabok. Do veľkého hrnca vložíme zvyšky kapra, hlavy, soľ, celé čierne korenie, cesnak, feferónky, rajčiny, zelené papriky. Zalejeme vodou a varíme 2 až 3 hodiny do oddelenia mäsa od kostí. Potom všetko prepasírujeme cez nie úplne jemné sito. Cibuľu nakrájanú na malé kocky vložíme do hrnca s bravčovou masťou a restujeme do zlatohneda. Potom pridáme prepasírovaný vývar, prisypeme mletú papriku a necháme zovrieť. Zmes rozmixujeme ponorným mixérom a 10 minút pred koncom varenia vložíme kúsky ryby.
Číry vývar
Budete potrebovať:
3 rybie hlavy, 1 väčšiu mrkvu, zeler, ½ koreňa petržlenu, 1 cibuľu, soľ, mleté čierne korenie, ikry

Postup:
Hlavy a zeleninu pokrájanú na kolieska dáme variť 45 minút do 1,5 litra studenej vody. Vývar precedíme, mäso z ryby, ikry a varenú zeleninu vložíme späť do vývaru. Polievku zahustíme maslovou zápražkou a necháme ešte mierne povariť.
Lososový chowder
Budete potrebovať:
550 – 600 g lososa, 3 mrkvy, 1 cibuľu, 1 zeler, 1 liter rybacieho vývaru, 3 zemiaky, kôpor, 750 ml sladkej smotany, 2 PL škrobu, 2 PL masti, kôpor

Postup:
Na masti speníme cibuľu, pridáme na kolieska pokrájanú koreňovú zeleninu a zemiaky. Podlejeme vývarom a varíme približne 30 minút. Potom vložíme kúsky lososa bez kože a varíme ďalších 10 minút. V miske si pripravíme smotanu, do ktorej rozhabarkujeme škrob, pridáme do polievky a privedieme ju k varu. Na záver pridáme kôpor.
Text: JAGA, Foto: istock/SHUTTERSTOCK, Pexels