Nekonečný domáci relax

Ak vám je týždeň dovolenky pri mori málo, neostáva vám nič iné, len si prímorskú atmosféru preniesť domov a tešiť sa z nej po celý rok.

Stredomorský štýl bývania je veľmi príjemný, ležérny a pohodlný, dôraz kladie na vzdušnosť a prirodzenosť. Príznačnou farbou je biela a jej rôzne odtiene. Výborne sa dopĺňa s farbami mora a oblohy, ako sú modrá a modrozelená vo všetkých možných odtieňoch. Môžete zvoliť svetlejšie aj sýtejšie odtiene, od tyrkysovej cez azúrovú až po dramaticky temnú modrú. Nesmie chýbať ani farba piesku, takže možno použiť všetky zemité odtiene hnedej a béžovej. Skrátka, tento štýl charakterizujú farby prírody. A prírodné sú i materiály a dekorácie.

Prírodné materiály

Nábytok môže byť zašlý, s patinou. Ideálne sú drevené komody a skrine, pokojne zreštaurujte aj staré kusy, avšak dávajte pozor, aby ste miestnosť nábytkom príliš nezahltili. Okrem dreva stredomorský štýl uvíta aj prútené kreslá či doplnky z ratanu alebo morskej trávy. Na podlahu sa hodí keramická dlažba, drevená palubovka a sisalový koberec. Pocit útulna navodíte textíliami z bavlny, ľanu či juty. Atmosféru dovolenky, slnko, pláž, more či oceán vnesiete do interiéru pomocou vankúšov a dekorácií. Vhodné vzory sú pásiky, vlnky, ale i káro v príznačnej modro-bielej farebnosti. Predmety s námorníckou tematikou, ako sú mušle, majáky, lode, lastúry, laná, ryby či koraly by rozhodne nemali chýbať.

Bielo-modrá klasika

Stredomorský štýl bývania sa hodí do interiérov v panelákoch aj v rodinných domoch. Mimoriadne mu to ale pristane aj na chate alebo v záhradnom domčeku, rovnako i na terase či balkóne. Ak vás láka a viete si ho predstaviť u seba doma, začať môžete najskôr so zariadením jednej miestnosti. Pokojne tej najmenšej – kúpeľne. Vhodný je svetlý základ, takže ak máte biely či svetlý obklad a dlažbu, bude to pre vás hračka. Kúpeľňové textílie, ako sú záves, koberček a uteráky, zlaďte do jedného odtieňa, ideálne modrého, tyrkysového či smaragdového, ktorý symbolizuje vodu. Na stenu zaveste dekoráciu záchranného kolesa alebo obraz s námorníckym motívom. Internetové obchody sú plné keramických doplnkov vo forme mušlí, hviezdic, majákov či morských koníkov, ktoré sa do kúpeľne hodia viac ako kamkoľvek inde.

Sila textílií a doplnkov

Do kuchyne vnesiete závan leta aj správne zvoleným obrusom a tú pravú južanskú atmosféru vytvoríte použitím teplejších odtieňov. Vhodná je kuchynská linka rustikálneho vzhľadu s kovovými úchytkami a otvorenými policami, ale aj murovaná linka. V spálni v stredomorskom štýle dominuje drevená alebo kovová posteľ. Pomocou obliečok s vhodne zvoleným motívom sa dokážete okamžite preniesť do obľúbenej destinácie, pokojne aj na opačný koniec sveta. Budú to vlny, plachetnice alebo klasické pásiky? Na odkladanie posteľnej bielizne môže poslúžiť lodný kufor, namiesto nočných stolíkov prútené koše. Vstavaná skriňa s lamelovými posuvnými dverami len prispeje k vytvoreniu prázdninovej nálady. Zaujímavou dekoráciou je napríklad rybárska sieť zavesená na stene. V obývačke je dominantným prvkom pohodlná pohovka s množstvom prídavných vankúšov, ktorá priam nabáda na relax. Vďačné sú aj izbové rastliny, najmä palmy, juky či dracény, ktoré vložíte do terakotových kvetináčov, prípadne do prútených košov či jutových vriec.

Menej je viac

Doplnky voľte s mierou. Ak budete mať pokope plachetnice, kotvy, majáky, záchranné kolesá, mušle, hviezdice alebo hŕbu kamienkov z pláže, miniete sa účinku. Stavte na niekoľko premyslených detailov, pozornosť venujte poctivým materiálom a dekorujte s citom. Dôležitejšia než množstvo námorníckych dekorácií je vzdušnosť priestoru, čistota línií a tvarov a vhodná farebná kombinácia.


Typické prvky prímorského štýlu

  • Prevládajúca biela farba v kombinácii s odtieňmi modrej a pieskovou.
  • Prírodné materiály – drevo, prútie, kamenina, kov, bavlna, ľan, sisal.
  • Patina na nábytku i na stenách.
  • Živé rastliny, napríklad citrusy, juky, palmy či figovníky.

Vhodné dekorácie

  • Dekorácie z hrubých tkanín.
  • Hojdacia sieť.
  • Keramické predmety s morským motívom.
  • Kovové poličky.
  • Pásikavé textílie.

Foto: iStock

Text: vydavateľstvo JAGA

Najnovšie články:

Najčítanejšie články:

Sledujte nás na

sociálnych sieťach:

 

    /WustenrotSlovensko

 

  /wuestenrotslovensko

 

Nenechajte si újsť nič dôležité!

Mohlo by vás zaujímať: