Alarmujúce čísla. Až tretina ľudí trpí týmito chorobami

Nezdravý životný štýl, málo pohybu a nesprávna strava sa podpisujú na čoraz mladších ročníkoch. Výsledok? Choroby spôsobené „sedavým“ životným štýlom postihujú až tretinu obyvateľstva. A nevyhýbajú sa už ani mladým ľuďom.

Zanedbaný zdravý životný štýl trápi čoraz viac Slovákov. A práve v jeho dôsledku sa zvýšený cholesterol začína čoraz viac týkať aj mladých ľudí.

Pritom práve zvýšená hladina cholesterolu v krvi vedie k vzniku vážnych srdcovocievnych ochorení, ktoré sú najčastejšou príčinou smrti na svete. Pripomenul to kardiológ, obezitológ a prezident Ligy proti obezite Ivan Majerčák.

Podľa jeho slov choroby srdca a ciev spôsobené ukladaním cholesterolu postihujú až tretinu celkového počtu obyvateľstva.

Na Slovensku najväčšie obavy zo srdcovocievnych chorôb panujú na západe Slovenska. Podľa minuloročnej analýzy poisťovne Wüstenrot chorôb srdca a ciev zaoberajú klienti najmä v Bratislavskom a Nitrianskom kraji . V oboch krajoch chce poistenie pre prípad infarktu a obdobných zdravotných problémov až 67 % ľudí.

„To je o 12 percentuálnych bodov nad celoslovenským priemerom. Zvýšený záujem obyvateľov týchto regiónov o poistenie rizík srdcovocievnych chorôb možno pripísať aj mierne odlišnému životnému štýlu či inému stresovému faktoru,“ uzatvára Zuzana Adamcová, analytička skupiny Wüstenrot.

TEXT: TASR, TF
ILUSTRAČNÉ FOTO: Archív

Najnovšie články:

Najčítanejšie články:

Sledujte nás na

sociálnych sieťach:

 

    /WustenrotSlovensko

 

  /wuestenrotslovensko

 

Nenechajte si újsť nič dôležité!

Mohlo by vás zaujímať: