Prečo si vybrať industriálny štýl bývania?

Industriálny štýl bývania je v posledných rokoch dosť v popredí. No aj v jeho prípade s rastúcou popularitou prichádza aj kritika. Pre jedných je kreatívny a zaujímavý, pre iných chladný a neútulný. Vkus je vkus, ťažko proti nemu niečo namietať, no „industriál“, ako sa mu často slangovo hovorí, dovoľuje využiť špecifický potenciál priestoru. Treba vedieť, ako na to, aby surová prirodzenosť použitých materiálov priestor obohatila, nie naopak.

Priemyselný štýl sa do bývania vkradol spolu s trendom revitalizácie priemyselných stavieb (tzv. industriálov) a ich premenou na bytové priestory. Využíva sa predovšetkým v tzv. loftových bytoch, ktoré takto vznikajú veľmi často. Ide o rozľahlé otvorené priestory s vysokými stropmi a veľkými oknami (často mezonety, prípadne podkrovné priestory). Nie je výnimkou, že ide o bývalé sklady a výrobné haly. Práve priemyselný štýl odkazuje na minulosť takýchto rekonštruovaných budov.

Zrejme je každému jasné, že industriálny štýl bývania možno spoznať ľahko. Priemyselná minulosť sa tu jednoducho prizná. Potrubia sa nezakrývajú, steny neomietajú, práve naopak. Z prirodzenej neupravenosti a drsnosti sa stáva dizajnový prvok. Necháva sa vyznieť nedokonalosť.

Niet divu, že takýmto priestorom dominujú steny z tehál alebo betónové povrchy, výnimkou nie sú ani takmer nepracované drevené trámy. Jednoducho všetko, čo bolo prirodzenou súčasťou továrenskej minulosti.

(Ne)viditeľná krása betónu

Pohľadový betón je taký, ktorý zostáva na očiach, neskrýva sa za ďalšie úpravy. Práve pre svoju odhalenosť má upravené zloženie a jeho povrchová štruktúra sa dosahuje rôznymi typmi debnenia. Na udržanie vzhľadu betónovej plochy a zníženie prašnosti sa používa penetrácia. Betón môžete pokojne imitovať stierkami a omietkami s betónovým vzhľadom. Po špeciálnej úprave môžu byť súčasťou kúpeľne, bezškárový povrch je z praktického hľadiska výhodou.

Večná tehla

Stará dobrá tehla sa hodí vlastne všade, nielen do industriálne ladených domov a bytov. Výsledok závisí od jej množstva a úpravy. Priemyselný charakter však aj v tomto prípade vyplýva z prirodzenosti. Takže pri tehlovej stavbe stačí osekať omietku (na niektorých miestach pokojne nedbalo) a je to. „Obyčajné“ škáry v murive a nepravidelnosti sa v tomto prípade stávajú vzorom. Ak by sa vám zdal interiér príliš vzorovaný, pokojne obnažte tehlu len na jednej dominantnej stene. Prašnosť sa eliminuje špeciálnymi prípravkami. Nebývate v tehlovej stavbe? Žiadny problém. Stenu môžete obložiť tehlovými pásikmi. Výhodou je, že si vyberiete odtieň a môžete sa pohrať aj s farbou škár. Alebo tehlovú ilúziu vytvorte pomocou omietky a špeciálnej šablóny. A sú tu aj tapety s tehlovým vzorom, niektoré vyzerajú naozaj autenticky.

Drevená prirodzenosť

Industriálny štýl má rád drevo s jednoduchým prirodzeným vzhľadom. Nedokonalosti sú opäť vítané. Rovnako staré trámy aj masívnejšie kusy nábytku. Ak chcete zvýšiť odolnosť, siahnite po priesvitných povrchových úpravách.

V znamení kovu

Kov k priemyslu jednoducho patrí. Masívne zábradlia, schodiská, kovové skrine či stoličky. Pokojne s mierou patinou, ktorá vám je blízka. Priemyselne ladené svietidlá tiež najčastejšie bývajú z masívneho kovu. Dopĺňajú ich klasické hruškovité žiarovky, tzv. edisonky. Dokonca aj žiarovky môžu zostať nahé a len tak si visieť. Industriál v bývaní totiž nič neskrýva, ani káble.

Zjemňujúca sila

Nábytok v štýle skladov a tovární býva síce masívny, ale tvarovo jednoduchý. Mohlo by sa zdať, že v spojení so všetkou tou úmyselnou neopracovanosťou bude pôsobiť chladne a stroho. No milovníci industriálneho dizajnu ho považujú za praktický a nadčasový podobne ako priznané materiály. Chlad a strohosť sa vytratia, ak industriálnu drsnosť správne zjemníte. Zvoľte materiály a doplnky, ktoré s ňou budú v správnej miere kontrastovať. Najlepšími pomocníkmi sú v tomto smere rastliny. Ostanete na vlne prirodzenosti, no živosť zelene pekne zjemní kovovo-betónovú atmosféru. Sedačka, z ktorej cítiť pohodlie, výsledok tiež krásne zmäkčí. Aj keď sa hovorí, že s bytovým textilom to pri industriálnom štýle netreba zbytočne preháňať, zopár mäkkých prikrývok a vankúšov nič nepokazí, práve naopak.

Industriálny interiér môže dokonca dýchať luxusom a eleganciou, ak okrem kovovej patiny stavíte aj na kovový lesk, napr. v teplých bronzových, prípadne zlatých odtieňoch. Ak sa vám napríklad zdá tehlová stena príliš výrazná, omietku vynechajte, ale natrite ju farbou. Štruktúra zostane len jemne naznačená. Nie je problém zohnať betón, ktorý nebude úplne sivý, ale už z výroby (nie iba povrchovo) oživený farebnými pigmentmi. Ani káble svietidiel nemusia byť všetky čierne. Nezabúdajte ani na to, že ak je v interiéri dostatok svetla, ktorému sa v otvorenom priestore nestavajú do cesty žiadne bariéry, všetko pôsobí jemnejšie a vzdušnejšie. Čierny, biely, sivý a antracitový základ výborne doplnia odtiene hnedej, modrej či oranžovočervenej. Ak nemáte chuť to s industriálnym charakterom preháňať, stačí, ak v neutrálne ladenom interiéri použijete výraznejší industriálny luster alebo napr. vodovodnú batériu.

Prečo si vybrať industriál?

Ide o štýl, ktorý je nekonvenčný a zároveň praktický. Búra bariéry a prináša do bývania to, čo doň pôvodne nepatrilo. Ak sa použije v priestore s priemyselnou minulosťou, možno doň premietnuť príbeh celej stavby a vytvoriť zvláštnu atmosféru, zdôrazniť nadčasovosť.

Text: Zuzana Kubalová/JAGA, foto: isifa/Shutterstock

Najnovšie články:

Najčítanejšie články:

Sledujte nás na

sociálnych sieťach:

 

    /WustenrotSlovensko

 

  /wuestenrotslovensko

 

Nenechajte si újsť nič dôležité!

Mohlo by vás zaujímať: