Nábytok stvorený pre záhrady

Jeho sezóna sa z roka na rok predlžuje. Dokonca, s malými vychytávkami ako sú kožušiny či exteriérové ohrievače, ho môžete využívať celoročne. Dať prioritu jeho kvalite je preto rozhodne namieste. Reč je o záhradnom nábytku, ktorý predstavuje dôležitý medzičlánok k letnej pohode. Tu je know-how, ako ho vyberať.

Ponuka záhradného nábytku je skutočne veľmi široká. Ak nemáte jasno v tom, čo hľadáte, je možné, že sa vám z toľkého množstva ľahko zatočí hlava. Na začiatku každého výberu by preto mal stáť rozpočet. Vaša peňaženka nech určí, z ktorej skupiny budete nábytok do záhrady, na balkón či terasu vyberať. Medzi lacnejšie materiály patrí plast, hliník a ťahokov. Strednou hladinou je napríklad umelý ratan, ktorý navyše nie je taký náchylný na vplyv počasia, no a medzi vyššie finančné investície možno zaradiť nábytok z tropického tíku, ratanu a všeobecne dreva. Či už sa rozhodnete pre švédsku borovicu, hliník, alebo ratan, nakupujte premyslene. Dopredu si zistite, či aj s odstupom času budete mať možnosť dokupovať ďalšie kúsky z vami zvolenej série. A rozhodne nezúfajte! Dizajnovo pekné kúsky totiž nájdete aj medzi tými najlacnejšími modelmi. Akurát otázka kvality a životnosti je medzi jednotlivými zónami rozdielna. Vítaným bonusom nech je preto viac ako dvojročná záruka.

Aj miesto rozhoduje

Pred samotnou kúpou záhradného nábytku je dobré vedieť, kde bude nábytok postavený, či pôjde o jeho dlhodobé miesto alebo ho budete príležitostne presúvať. Ak áno, ako často a ako ďaleko. Bude naň pršať, svietiť slnko alebo bude pod strechou? O drevo sa treba starať, kov musí mať antikoróznu povrchovú úpravu, no a ak ste si vybrali model s čalúnením, matrace by mali byť odnímateľné.

Balance Line Cushion

Ak máte v pláne nábytok často prenášať, rozhodne zamerajte pozornosť na ľahšie materiály. Napríklad hliník. Jeho konštrukcia je ľahká, a čo sa údržby týka, nebudete s ním mať veľa starostí. Na presun po rovnej a spevnenej ploche je vhodný aj nábytok na kolieskach, no kúskov s týmto šikovným vynálezom zas nie je až tak veľa. Ak sa práve teraz pre vás zúžil okruh možných variantov, moment, pokračujeme…. Mysleli ste už na uskladnenie nábytku mimo sezóny? Budete mať v garáži alebo dielni dosť miesta? Ak nie, skladací stôl a kreslá, prípadne stohovateľné stoličky iste oceníte. Nuž a skôr, ako zaplatíte za súpravu, ktorá sa vám vizuálne páči, zamyslite sa nad svojím spôsobom relaxu v záhrade. Milujete rodinné stolovanie na čerstvom vzduchu alebo rannú kávu v kresle? Ste priaznivom opaľovania sa na ležadle alebo obľubujete hojdanie v závesnom kresle? Na toto všetko by ste mali poznať odpoveď skôr, ako začnete s reálnym výberom.

Vivat, efektná improvizácia!

Ak na klasický záhradný nábytok na vašom pozemku nie je miesto, prípadne chýba rozpočet, za úvahu stojí alternatívne sedenie. Matrace, sedacie vaky, skladacie stoličky či taburetky… Malé príručné stolíky, drevené palety či debničky…  Vďaka pestrofarebným látkovým závesným kreslám, hojdacím sieťam a vzorovaným exteriérovým kobercom sa akákoľvek záhrada bez nutnosti veľkej investície môže razom premeniť na dokonalú oázu pokoja. Nuž a pre staršie ročníky odporúčame jednoduchú drevenú lavičku postavenú pod strechou pekne v tieni. Pridajte pár vankúšov, exteriérových LED svetelných reťazí, lampášov a máte hotovo. Atmosféra ako lusk je na svete!

Text: vydavateľstvo JAGA

Foto: archív firiem Next, Westwing, ASKO nábytok, Lights4fun

Najnovšie články:

Najčítanejšie články:

Sledujte nás na

sociálnych sieťach:

 

    /WustenrotSlovensko

 

  /wuestenrotslovensko

 

Nenechajte si újsť nič dôležité!

Mohlo by vás zaujímať: