Mnohí ani netušia, že toto do triedeného odpadu nepatrí

Recyklovateľné sú i prázdne blistre od liekov či obaly od korenín. „No občas sa stretneme aj s odpadom, ktorý nám pri triedení robí vrásky na tvári,“ hovorí odborníčka.

Pre čoraz viac ľudí sa triedenie odpadu stáva každodennou rutinou. No aj dobré úmysly a zodpovedný prístup k životnému prostrediu môže naraziť. Pretože nie je správna len triediť, dôležité je aj triediť správne.

Čo do odpadu nepatrí?

Do triedeného zberu určite nepatria špinavé vreckovky, použite rúška, rukavice plienky či  infekčný odpad. „Z dôvodu možnej infekcie ich treba zabaliť do plastovej tašky alebo vrecka, pevne ho uzavrieť a vyhodiť do zmesového odpadu,“ hovorí Katarína Kretter z organizácie zodpovednosti výrobcov Envi-pak.

Detské plienky sa podľa jej slov zatiaľ nerecyklujú. Preto nepatria do triedeného zberu. Treba ich vyhodiť do zmesového kontajnera, nakoľko sú nielenže vyrobené z viacerých materiálov, ale aj znečistené.

V každom prípade do zberu nepatrí autosklo ani zrkadlá. Tie patria na zberný dvor.

Najčastejšie chyby pri triedení

Obalový polysterén patrí do kontajnera alebo vreca, ktoré je určené pre plasty. No stavebný polystyrén je zase potrebné odniesť na zberný dvor.

Tégliky z jogurtov bez hrubých zvyškov patria do plastu. Viečka z téglikov treba oddeliť a vyhodiť do triedeného zberu kovov. „Aj pokiaľ je v obci spoločný zber kovov a plastov, viečko treba od téglika vždy oddeliť,“ priblížila ďalej Kretter.

Prázdne obaly od liekov sú takzvaným viacvrstvovým kompozitným obalom. Teda skladajú sa z plastu a hliníkovej fólie. „Nie je možné ich od seba oddeliť a samostatne vytriediť. Takýto obal triedime podľa toho, ktorý materiál je v obale najviac zastúpený. V tomto prípade je to plast, a tak blistre triedime spolu s plastmi,“ ozrejmila Kretter.
      .
To isté platí aj pri niektorých obalov z korenia. Tie sú tvorené z vonkajšej strany papierom a z vnútornej hliníkom. Aj keď je v tomto prípade väčšinovou zložkou papier, nepatria do triedeného zberu papiera. „Triedia sa spolu s nápojovými kartónmi – obalmi z mlieka či džúsu. Ak má mesto alebo obec osobitný zber nápojových kartónov, prislúcha mu oranžová farba kontajnera či vreca. Často sa však triedia spoločne s plastmi, prípadne i kovovými obalmi,“ zhrnula Kretter.

TEXT: TASR, vdobrom.sk FOTO: ARCHÍV

Najnovšie články:

Najčítanejšie články:

Sledujte nás na

sociálnych sieťach:

 

    /WustenrotSlovensko

 

  /wuestenrotslovensko

 

Nenechajte si újsť nič dôležité!

Mohlo by vás zaujímať: