Ako zariadiť detskú izbu, aby sa súrodenci nehádali?

Ak sa o izbu musia deliť dvaja súrodenci, zariaďovanie býva trochu zložitejšie. Tu platí jedna zásada: každá ratolesť potrebuje priestor pre seba. Na čo teda myslieť?

Pokiaľ je vekový rozdiel medzi deťmi do 5 rokov, je dobré rozdeliť izbu na dve rovnaké časti. Aby mali obe pocit súkromia, čo je dôležité hlavne u starších detí. Najjednoduchším spôsobom na oddelenie je iná farebnosť. Pokiaľ vám to priestorové danosti izby dovolia, môžete využiť nábytok – knižnicu, obojstranný regál, paraván alebo ľahkú deliacu priečku.

Opatrne so spoločným nábytkom

Zariadenie prispôsobte veku dieťaťa. Každý potomok síce má mať vlastný nábytok, kompromisy sú ale občas nevyhnutné, zvlášť keď je málo miesta. Ako to urobiť šikovne? Vhodným spoločným nábytkom sú veľké šatníkové skrine a regály – spravidla zaberú menej miesta a priestor neroztrieštia toľko ako viac menších kúskov.

O čo by sa súrodenci nikdy nemali deliť, je pracovný stôl a miesto okolo neho. Ani jeden neocení čakanie na to, kým druhý napíše domácu úlohu, dokreslí obrázok či dohrá počítačovú hru, aby sa mohol pustiť do vlastných povinností a koníčkov. Rovnako nie je dobré, keď jedna ratolesť robí úlohy v pokoji izbičke, zatiaľ čo druhá sa musí zmieriť s jedálenským alebo kuchynským stolom.

Zásadné je aj vlastné miesto na spanie. V menších izbách sa ako riešenie ponúkajú poschodové postele. Síce ušetria množstvo miesta, ale prinášajú nedostatok súkromia i možné spory, kto si vezme ktorú posteľ.

Dobrým riešením sú multifunkčné postele. Spravidla sú vyvýšené a ich súčasťou bývajú vysúvacie stoly, poličky a najrôznejšie komody. Rovnako ako poschodové postele ušetria miesto a deťom doprajú vlastný kútik na spanie aj školské povinnosti a zábavu.

Pri výbere postele je dôležité sledovať rozmery. Pre mladšie deti postačí šírka 80 cm, pre tínedžerov potom 90 až 100 cm a dlhé 200 cm.

Dobrý tip

Ideálny nábytok do detskej izby je rastúci, teda ten, ktorý sa dá prispôsobiť výške dieťaťa. Nie je samozrejme, reálne, že vybavenie vydrží od škôlky až do promócie, nebudete ho však musieť meniť príliš často a vhod príde aj súrodencom s väčším vekovým odstupom.

Konzultujte, pýtajte sa!

Čo sa vzhľadu týka, všetky rozhodnutia je vhodné konzultovať s deťmi. Zabudnite na svoje predstavy o dokonalej izbičke a opýtajte sa tých, ktorí v nej budú tráviť čas a mali by sa tu cítiť najlepšie. Zistite, aké farby sa im páčia a aký dizajn nábytku aj doplnkov ich láka.

Sú to práve farby, ktoré dokážu jasne určiť, komu daná polovica patrí. Dodajú deťom istotu, že majú svoj vlastný bezpečný priestor, kde sú pánmi. Využiť môžete farebný kruh, pomôcku, s ktorou zistíte, ktoré odtiene sa k sebe hodia aj aké vytvárajú príjemné kontrasty.

Sú vaše deti na rozhodovanie príliš malé? Zvoľte neutrálne farby a prírodné materiály, s ktorými ľahšie zladíte jednoducho vymeniteľné dekorácie a doplnky.

Text: JAGA, Foto: isifa /SHUTTERSTOCK

Prečítajte si viac o téme bývania na našom blogu.

Najnovšie články:

Najčítanejšie články:

Sledujte nás na

sociálnych sieťach:

 

    /WustenrotSlovensko

 

  /wuestenrotslovensko

 

Nenechajte si újsť nič dôležité!

Mohlo by vás zaujímať: