Zariaďujete kúpeľňu? Zbystrite pozornosť. Trendom sú obklady XXXL

Pre renomované kúpeľňové štúdiá nie je problém nechať pre zákazníka vyrobiť platňu v nadrozmerných veľkostiach presne podľa jeho predstáv. Respektíve mierkových parametrov jeho kúpeľne. Veľké formáty majú svoje nesporné výhody – kladenie je rýchlejšie, menej škár znamená jednoduchšiu údržbu. Ale ako pri každej „vychytávke“, aj pri tejto je zopár zrád, ktoré môžu plány o trendovej kúpeľni zahatať.

Nároky na manipuláciu

Nie všade je technicky možné inštalovať veľké formáty obkladov. A to hlavne z dôvodu manipulácie. Zvážte: Obklad, hoc aj dve platne, vám privezú na špeciálnej palete. Aj pri tej najlepšie zorganizovanej logistike budete musieť tento produkt  king size rozmerov pár hodín, možno aj deň niekde uskladniť. Máte takú možnosť?

Pozor, krehké!

Veľký formát je náchylný na vibrácie. Profesionálni majstri ho budú musieť prenášať pomocou prísaviek s kontrolným manometrom umiestneným na špeciálnych transportných lištách. Tie zabránia vzniku vibrácií, ktoré by pri manuálnom premiestňovaní mohli spôsobiť  vznik voľným okom neviditeľných trhliniek. To by sa mohlo negatívne prejaviť na finálnom výsledku – prasknutí obkladu či dlažby.

Úprava priamo na mieste

Platne z palety poputujú najskôr na rezací stôl. Dostatočne veľký a hlavne stabilný. Kde budú musieť majstri vyrezať príslušné otvory – na odpad, vodu, prípadne spraviť drobné korektúry prispôsobené odchýlkam stien. Materiál bude vyžadovať veľmi delikátny prístup – skúsení profesionáli použijú na rezanie diamantové nože a kotúče.

Priestorové zrady

Kúpeľňa na poschodí, zalomené schodisko, osobný výťah, znížený strop, 60 cm dverný otvor do kúpeľne. To sú najčastejšie priestorové zrady, pri ktorých sa v kúpeľni s veľkoformátovým obkladom či dlažbou môžete rozlúčiť.

S rezervou

Skúsený obkladač vás bude pri objednávke nabádať minimálne na 10 % rezervu. Pri dnešných čakacích lehotách na nie celkom štandardných materiáloch sa budete musieť jeho požiadavke prispôsobiť. Tlak príde aj zo strany predajcu – pri veľkých formátoch budete musieť do rezervy objednať aspoň dve ďalšie platne. Čo nie je celkom lacná záležitosť.  Ak budete mať šťastie na zručných majstrov a nič sa nepokazí, túto rezervu môžete využiť na obklad a zvýraznenie ďalšieho sanitárneho prvku, s ktorým ste v pôvodnom návrhu nerátali – napríklad toalety či sprchovacieho kúta.

Neponáhľajte sa so škárovaním

Pokiaľ kúpeľňu rekonštruujete, staré obklady treba odstrániť. Ak tak neurobíte, kúpeľňa sa zmenší. V prípade dlažby sa podlaha zvýši a komplikovane sa bude vyrovnávať so susednou miestnosťou. Šírka škár pri veľkých formátoch musí mať minimálne 2 mm. Pretože sa pri kladení veľkoformátových obkladov a dlažieb používa väčšie množstvo lepiacej hmoty, je nevyhnutné zabezpečiť dostatočný čas na schnutie. Ak aplikujete škárovaciu maltu príliš skoro, môžete zabrániť úplnému vytvrdnutiu lepidla, čo môže neskôr spôsobiť problémy.

Je veľký formát vhodný do malých kúpeľní?

Pokojne. Môžete ho inštalovať na centrálnu stenu, ideálne oproti dverám. Čo sa týka farebnosti, malým kúpeľniam svedčia decentné a neutrálne odtiene, tmavé by miestnosť opticky zbytočne zmenšili. Doplnkový obklad na ostatných stenách by mal byť čo najmenej nápadný, nebojte sa nadčasovej bielej. Samozrejme, v menšom formáte. O to výraznejšie sólo si zahrajú veľké platne.

Tip: Malým kúpeľniam svedčia obklady s lesklým povrchom.

Denisa Slančová, Foto: SHUTTERSTOCK

Najnovšie články:

Najčítanejšie články:

Sledujte nás na

sociálnych sieťach:

 

    /WustenrotSlovensko

 

  /wuestenrotslovensko

 

Nenechajte si újsť nič dôležité!

Mohlo by vás zaujímať: