Na Slovensku touto chorobou trpí takmer 100 tisíc ľudí. Viete, čo môže byť jej spúšťačom?

Na celom svete touto chorobou trpí 300 miliónov ľudí, pričom za 20 rokov odborníci odhadujú, že pribudne ďalších 100 miliónov. Síce je to choroba stará ako samotná ľudstvo, práve v dvadsiatom storočí zažila enormný nárast. Dôvody sú jednoduché.

Práve v týchto dňoch si pripomíname Svetový deň astmy. Vznikol v roku 1998 a koná sa každý prvý utorok v máji. Organizuje ho Globálna iniciatíva pre astmu a podporuje ho i Svetová zdravotnícka organizácia (WHO).

Témou tohtoročného dňa je uzatváranie medzier v starostlivosti o astmu. „Stále pretrváva množstvo medzier, ktoré si vyžadujú pozornosť, aby sa znížil dosah ochorenia na pacientov, ktorému sa dá predísť, ako aj finančné náklady na zdravotnú starostlivosť. Dohľad nad týmto ochorením je podstatou liečby a môže byť dosiahnutý u väčšiny pacientov, ktorí sa k svojmu ochoreniu správajú zodpovedne a spolupracujú s lekármi,“ ozrejmila Alžbeta Sivá, hovorkyňa Národného centra zdravotníckych informácií.

Aké sú príčiny?

Príčiny astmy nie sú jednoznačné. K nebezpečným faktorom, ktoré prispievajú k jej rozvoju, patrí vdychovanie astmatických spúšťačov, ako sú alergény, tabakový dym či chemické látky. Významným faktorom je podľa odborníkov tiež kvalita ovzdušia.

„Kvalita ovzdušia určuje, ako astmatici a alergici zvládnu deň. Merania pritom ukazujú, že ani jedno zo slovenských miest nedosahuje potrebnú kvalitu ovzdušia,“ upozornil Andrej Vilim zo Slovenskej asociácie alergologických a astmatických pacientov.

Kvalita ovzdušia

Andrej Vilim podotkol, že znečistenie ovzdušia zásadne prispieva nielen k zhoršeniu existujúcej astmy, ale je jedným z kľúčových faktorov pri zvyšovaní rizika jej vzniku vzniku. „Na Svetový deň astmy v roku 2022 preto chceme upriamiť pozornosť na znečistenie ovzdušia, respektíve kvalitu vzduchu, ktorú vieme všetci ovplyvniť,“ uzavrel.

TEXT: vdobrom.sk, TASR
FOTO: TASR

Najnovšie články:

Najčítanejšie články:

Sledujte nás na

sociálnych sieťach:

 

    /WustenrotSlovensko

 

  /wuestenrotslovensko

 

Nenechajte si újsť nič dôležité!

Mohlo by vás zaujímať: