Zariaďujeme detskú izbu. Päť pravidiel pre kreatívne kráľovstvo

Zariadiť detskú izbu nebýva vždy celkom jednoduché, pretože v jednom priestore musíte vytvoriť miesto na spanie, hranie a neskôr aj učenie. Poradíme vám,  ako vytvoriť pre vášho potomka útočisko, ktoré mu poskytne dostatok priestoru na hry aj sny a podporí jeho fantáziu.

Bez farieb to nepôjde

Ak ste aj zástancami bieleho minimalizmu, svojim deťom by ste mali v izbe dopriať farby podporia ich fantáziu. Výber odtieňa sa odporúča prispôsobiť ich temperamentu. Príliš aktívnu povahu môže tlmiť farebnosť z bledšieho spektra, pre vyvážené dieťa typu flegmatik pokojne siahnite po sýtejších farbách. Deti v predškolskom a školskom veku už majú svoje farebné preferencie, takže ak chcete, aby sa v izbe cítili naozaj bezpečne, voľte ich obľúbenú farbu.

Miesto na prácu a vlastné výtvory

Azda najväčšiu pozornosť si v tejto miestnosti zaslúži umiestnenie pracovného stola – dôležitú úlohu hrá dostatočný prísun denného svetla. Ak máte možnosť, ideálne aj pre výhľad, umiestnite ho pod okno.

Pre deti je veľmi povzbudzujúce, ak si môžu v izbe vystaviť svoje výtvory. Koniec-koncov neexistuje krajšia výzdoba detskej izby než vlastnoručne vytvorená deťmi. Obrázky a maľby môžete zavesiť alebo nalepiť na stenu. Výtvory z lega môžete umiestniť na komodu alebo do otvorených políc.

Zvieratká a malé útočiská

Deti v predškolskom veku milujú zvieratká. Nielen plyšové, s ktorými zaspávajú, pokojne sa môžu objaviť aj na tapete, závesoch či obliečkach. Podobne ako pri výbere farieb, aj výber obľúbených zvieratiek prekonzultujte so svojím dieťaťom.

Mladšie ročníky sa radi schúlia do priestoru, kde sa cítia bezpečne. Niektoré tu hraním dokážu stráviť niekoľko hodín. Ideálnym riešením, ak vám to priestorové možnosti dovolia, je napríklad stan. Veľmi žiadané sú napríklad aj hojdacie siete.

TIP: Ak sa vám do izby nezmestí stan, môžete posteľ oživiť textilným baldachýnom.

Lôžko

Deti mladšieho veku sa budú cítiť bezpečnejšie v posteli menších rozmerov, než sú štandardné, ktoré majú čelá a prípadne aj bočnice. Tínedžeri preferujú presný opak – lôžko minimálne so 160 a viac centimetrovou šírkou. Ak izba slúži pre dvoch, úspornou a zároveň pre deti atraktívnou voľbou je poschodová posteľ. Je dobré, ak má spanie aj úložný priestor.

Dostatok úložných možností

Nielen oblečenie či hračky  treba niekde odložiť. Vekom deťom pribúdajú školské a športové potreby. Naplánujte množstvo a rozmiestnenie úložných priestorov s ohľadom na záujmy a potreby dieťaťa. Praktická je vstavaná skriňa, komoda, police na steny, boxy a košíky, ktoré pomôžu udržať poriadok. Učte deti upratovať od útleho detstva, preto úložné priestory umiestnite tak, aby na ne bezpečne dosiahli.

Text: JAGA, Foto: SHUTTERSTOCK

Najnovšie články:

Najčítanejšie články:

Sledujte nás na

sociálnych sieťach:

 

    /WustenrotSlovensko

 

  /wuestenrotslovensko

 

Nenechajte si újsť nič dôležité!

Mohlo by vás zaujímať: