Poznáte pravidlá stolovacej ergonómie? Ak nie, toto by ste si pred zariaďovaním jedálne mali prečítať

V súčasných dispozíciách bytov a domov prevláda trend integrovať kuchyňu, jedáleň a obývačku do jedného celku. V malých bytoch je to často nutnosť, vo veľkorysých interiéroch zasa módna záležitosť. V každom prípade si však z jedálne môžete vytvoriť srdce domova, kde sa budú členovia rodiny radi stretávať nielen aj na nezáväznú konverzáciu.

Stôl bol odjakživa symbolom rodiny. Podobne ako iné priestory v byte, aj jedálenský kút by mal mať jednotnú koncepciu dizajnu, ako aj farebného a materiálového riešenia. Jeho najdôležitejšími prvkami sú, samozrejme, stôl a stoličky, pozornosť však treba venovať aj osvetleniu a ďalšiemu vybaveniu. Výber správneho jedálenského stola by mal patriť medzi priority. Všetko treba, samozrejme, prispôsobiť priestorovým limitom, aké máte na stolovanie k dispozícii. Prevádzková ergonómia pohodlného pohybu, ale i sedenia má totiž svoje pravidlá.

Treba si premyslieť, pre koľko ľudí bude stolovanie určené. Je dôležité vziať do úvahy aj fakt, ako často potrebujeme stôl pre šesť či osem ľudí. Ak je to len niekoľkokrát do roka, vhodný môže byť flexibilný rozkladací stôl – ak ho rozložíte, môžete k nemu usadiť viac stravníkov, pokiaľ veľký stôl, naopak, nepotrebujete, jednoducho ostane zložený. Štvorcové a obdĺžnikové stoly sú menej náročné na priestor, kruhové potrebujú viac miesta, no pôsobia majestátne a dokážu do miestnosti vniesť zaujímavý estetický prvok. Premyslene treba vyberať aj jedálenské stoličky. Mali by byť pohodlné, s vyšším operadlom. Ich vzhľad je dôležitý, podstatné by však malo byť pohodlie pri sedení. Domácnosti s malými deťmi by mali preferovať stoličky, ktoré sa ľahko udržiavajú – buď majú snímateľné poťahy, alebo sú vyrobené z plastu či dreva. Na pohodlnejšie sedenie ich môžete doplniť mäkkým sedákom.

Doplnková výbava

Ak vám to priestor dovolí, je nielen efektné, ale aj praktické umiestniť do jedálne komodu, kde budete skladovať napríklad náhradné prestierania, príležitostný servis či príbory. V ideálnom prípade komoda kopíruje dĺžku jedálenského stola a tvorí s ňou rovnobežnú líniu. Jej doska je ideálna na vystavenie rôznych sezónnych aranžmánov, prípadne osobných dekorácií, ako sú rámiky s fotografiami. Efektnou súčasťou jedální býva aj vysoká presklená vitrína, ktorou získate ďalší úložný priestor. No hlavne v nej môžete vystaviť dizajnové sklo či vzácny porcelán. Chcete jedálenský priestor doplniť kobercom? Je síce príjemné mať pri stolovaní pod nohami mäkko a teplo, no pripravte sa na to, že budete musieť obetovať viac času na jeho údržbu, najmä ak máte menšie deti.

Pravidlá stolovacej ergonómie

  • Výška jedálenského stola by mala byť okolo 75 cm.
  • Stôl pre štyroch má základné rozmery 120 × 80 cm. Sú odvodené z toho, koľko miesta potrebuje na stolovanie jeden človek, čo je minimálne 60 × 40 cm. Ak to však priestor dovolí, pohodlnejšie rozmery stola pre štyroch ľudí sú cca 140 × 80 až 90 cm. Nebudete tak mať problém ani s miestom na servírovaciu misu či vázu s kvetmi.
  • Stôl pre šesť ľudí má základné rozmery 160 × 90 cm. Pri zväčšovaní dĺžky by sa totiž mala zväčšovať aj jeho šírka na 90 cm, resp. viac pri dlhších stoloch.
  • Pre správny návrh jedálenského sedenia je dôležitý nielen priestor na samotný nábytok, ale aj na chodenie okolo neho. Potrebné je mať dostatok miesta – aspoň 120 cm – na odsunutie stoličiek aj na prechádzanie okolo tých, ktorí sedia za stolom.

Text: JAGA, Foto: SHUTTERSTOCK

Najnovšie články:

Najčítanejšie články:

Sledujte nás na

sociálnych sieťach:

 

    /WustenrotSlovensko

 

  /wuestenrotslovensko

 

Nenechajte si újsť nič dôležité!

Mohlo by vás zaujímať: