Nepotrebné knihy? Môžete ich vymeniť napríklad za domáci džem

Uvoľňujete doma knižnicu a neviete kam s prečítanými knihami? Pre vás nepotrebná kniha môže potešiť niekoho iného. Možno ich vymieňať, predať ďalej či darovať rôznym inštitúciám. Na sociálnych sieťach je navyše množstvo špecializovaných skupín.

„Výhodou je, že sa môžete naraz zbaviť aj väčšieho množstva kníh, ktoré stačí nafotiť a publikovať,“ hovorí Katarína Kretter, riaditeľka oddelenia pre komunikáciu z organizácie zodpovednosti výrobcov Envi-Pak.

Poukazuje aj na knižné swapy, kde sa dajú knihy vymieňať osobne. Môže sa tam však doniesť limitované množstvo kníh. Väčšinou je maximálny počet kníh určený organizátorom a následne si rovnaké množstvo kníh môžu ľudia odniesť aj domov.  

Na sociálnych sieťach fungujú rôzne skupiny, kde sa dajú vymieňať či darovať veci, ktoré človek nepotrebuje. „Výhodou týchto skupín bez špecifikácie je, že knižky môžete vymeniť za domáci džem, rámiky na fotky alebo čokoľvek iné, čo práve potrebujete a zháňate,“ doplnila Kretter. Dodala, že na internete fungujú aj výkupcovia kníh.

Ďalším spôsobom, ako sa zbaviť starých či nepotrebných kníh, je zaniesť ich do knižných búdok. Nachádzajú sa v parkoch či na námestiach. Ak však knihy definitívne  doslúžia, je potrebné ich správne vytriediť. Odstrániť obal, stránky hodiť do modrého kontajnera na papier a pevnú väzbu do zmesového odpadu. „Knihy v mäkkej väzbe tam môžeme hodiť celé,“ uzatvára Katarína Kretter.

TEXT: TASR, vdobrom.sk
FOTO: TASR

Najnovšie články:

Najčítanejšie články:

Sledujte nás na

sociálnych sieťach:

 

    /WustenrotSlovensko

 

  /wuestenrotslovensko

 

Nenechajte si újsť nič dôležité!

Mohlo by vás zaujímať: