Víchrice sú v poistných štatistikách čoraz nepredvídateľnejšie

Vyčíňanie živlov je čoraz nepredvídateľnejšie. Podčiarkla to nedávna víchrica, ktorá v nedeľu zasiahla veľkú časť Európy a nevyhla sa ani Slovensku. Rok 2022 tak už vo svojom úvode pripomenul dopady klimatickej zmeny v podobe extrémnych prejavov počasia.

„Pri snahe relativizovať dopady zmeny klímy sa veľmi často poukazuje na príklady extrémnych zmien počasia v minulosti. Ani pri nedávnej víchrici samozrejme nemožno s istotou tvrdiť, že ide výlučne o prejav klimatickej zmeny. Na druhej strane, pri pohľade na štatistiky poistných udalostí spôsobených víchricami či inými živlami, sú extrémne prejavy počasia jednoznačne vidieť,“ hovorí Zuzana Adamcová, analytička skupiny Wüstenrot na Slovensku.

Ako príklad uvádza škody na nehnuteľnostiach spôsobené víchricami od roku 2010. Rekordne škodovým obdobím bol rok 2017. Práve v tomto roku bol počet nahlásených škôd o 157 percent vyšší ako priemer za posledných desať rokov. Nasledujúci rok počet nahlásených poistných udalostí klesol na štandardnú úroveň a v roku 2019 sa počet škôd opäť zdvojnásobil.

Podobný úkaz možno v dlhodobých štatistikách vidieť aj pri škodách na domoch a bytoch spôsobených snehom či námrazou. Za posledných šesť rokov poistné udalosti medziročne kolíšu v desaťnásobkoch. A obdobne to platí i pri krupobití. 

„Extrémne prejavy počasia sú čoraz nepredvídateľnejšie. Či už v rámci jednotlivých rokov alebo ročných období,“ uzatvára Zuzana Adamcová.

Najnovšie články:

Najčítanejšie články:

Sledujte nás na

sociálnych sieťach:

 

    /WustenrotSlovensko

 

  /wuestenrotslovensko

 

Nenechajte si újsť nič dôležité!

Mohlo by vás zaujímať: