Za posledné dva roky stúpli obavy z dôsledkov úrazov o polovicu

V roku 2021 sa Slováci neobávali len ochorenia COVID-19. Vyplýva to z prehľadu uzatvorených rizikových životných poistení. V porovnaní s predpandemickým rokom 2019 o viac ako 50 percent narástli obavy z dôsledkov úrazov. To predstavuje suverénne najvyšší nárast zo všetkých skupín rizík. No zmeny preferencií klientov počas pandémie sú evidentné aj v ďalších oblastiach.

Za posledné dva roky sa významne zmenili priority klientov pri uzatváraní poistiek. Klienti si poisťovali viac rizík a ich výberu venovali väčšiu pozornosť. Najvýraznejšie sa zmeny podpísali na obavách z úrazov. Záujem chrániť sa pred rizikom trvalých následkov, chirurgického zákroku, liečenia po úraze či smrti spoločne stúpli až o 50 percent v porovnaní s rokom 2019. Zmeny sa však neobmedzovali len na obavy z tohto rizika.

„Celkovo evidujeme nárast priemerného počtu rizík na osobu o 33 percent. To znamená, že klienti chceli byť chránení viac, pred širším spektrom rizík a vo všeobecnosti sa podrobnejšie venovali nastavovaniu svojho poistenia,“ vysvetľuje Zuzana Adamcová, analytička skupiny Wüstenrot.

Podľa jej slov tento trend podčiarkuje aj vývoj pri voľbe krytia závažných chorôb. Namiesto jedného balíka kritických chorôb si klienti radšej vyberali konkrétne skupiny ochorení, ako sú napríklad srdcovocievne alebo neurologické. Pri takto nastavenom životnom poistení je aj ochrana vyššia.

Spolu so zmenami pri nastavení životného poistenia stúpol aj samotný záujem o jeho uzatváranie. Od marca do novembra 2021 vzrástol v porovnaní s rovnakým obdobím roka 2019 takmer o 40 percent. Pričom trend sa prejavoval často nárazovo. Evidentný bol napríklad počas a po prvej vlne COVID-19.„Pri analýze sme si zvolili ako medzník marec. Práve v marci 2020 sa prvýkrát v širšom rozsahu prejavili obavy z COVID-19 na Slovensku. Z čísiel nám vychádza, že počas pandémie stúpol nie len záujem o rizikové životné poistenie, ale zmenil sa aj prístup klientov k samotnému poisteniu. To môže byť nepriamy dôsledok pandémie. Pripomenutie zraniteľnosti a možných dôsledkov jednotlivých nešťastných udalostí, “ uzatvára Zuzana Adamcová.

TEXT: vdobrom.sk
FOTO: Archív

Najnovšie články:

Najčítanejšie články:

Sledujte nás na

sociálnych sieťach:

 

    /WustenrotSlovensko

 

  /wuestenrotslovensko

 

Nenechajte si újsť nič dôležité!

Mohlo by vás zaujímať: