Veľký súboj: uzavretá kuchyňa vs. spoločný denný priestor

Staré príslovie hovorí, že kuchyňa je srdcom každého domova. Ako vieme, mýliť sa je ľudské, no v tomto prípade táto pravda pretrváva dodnes.

Kúsok kuchynskej histórie

V priebehu storočí sa koncept bývania mnohokrát zmenil v závislosti od kvality podmienok života či spoločenského statusu rodiny. Prvé primitívne obydlia ľudí pozostávali z jednej veľkej miestnosti s ohniskom, ktoré tvorilo jadro príbytku.  Ešte v minulom storočí prevládali spolužitia viacgeneračných rodín, takže dom sa často rozdeľoval na samostatné byty podľa poschodí.  Všetko smerovalo k samostatnému bývaniu takzvanej nukleárnej rodiny –  pár so svojimi potomkami. Ako v súčasnej  dobe vyzerá „srdce domova“ moderných ľudí? Možností je viac. Ktorý typ je vaším favoritom?

Otvorená kuchyňa – spoločný denný priestor

Pod  pojmom otvorená kuchyňa sa skrýva spojenie priestoru určeného na varenie s ďalšími funkčnými celkami domácnosti, ako je jedáleň, obývačka, herňa, vstupná hala či pracovňa. Možnosti prepájania jednotlivých častí závisia nielen od metrov štvorcových, ale aj od vzťahov v danej rodine. Často nejde len o zbúranie steny a otvorenie priestoru. Metaforicky sa takto zbúrajú aj nároky na súkromie obyvateľov domu a otvorí sa priestor na častejšie stretávanie členov domácnosti.

4 pozitíva otvorenej kuchyne:

Z malého bytu veľký

Veľkou výhodou spoločného denného priestoru je jednoznačne vytvorenie dojmu, že daný byt/dom je väčší. Členovia domu netrávia polovicu svojho času pretkávaním sa úzkymi chodbami ani zatváraním a otváraním nespočetného množstva dverí. Všetky denné aktivity sa odohrávajú na jednom mieste.

Vzdušnosť a presvetlenie priestoru

Pokiaľ sa chcete cítiť doma príjemne, je dôležité dbať na dostatočné presvetlenie a prirodzené vetranie. Veľký spoločný priestor zabezpečí rovnomernejšiu distribúciu svetla aj na miestach, kde by v prípade priečok vznikali tmavé kúty. Vzduch bude prirodzene cirkulovať väčším priestorom, takže sa vyhnete pocitu ťažkého, vydýchaného vzduchu.

Dizajnové možnosti

Pokiaľ navrhujete dennú zónu ako jednotný priestor pre mnohé aktivity vrátane varenia, dizajn celej miestnosti sa dá krásne prepojiť v jednotný, oku lahodiaci celok.

Miesto pre spoločné trávenie času

Človek je tvor sociálny. Neznamená to však, že všetky naše spoločenské potreby uspokoja v modernej dobe sociálne médiá, práve naopak. Veľký priestor ponúka veľa možností na stretávanie ľudí, či už to znamená organizovanie večierkov, alebo len viac kvalitného času stráveného s rodinou.

Koncept uzavretej kuchyne

Ide o klasické priestorové usporiadanie, ktoré mnohí poznáme zo svojich domácností alebo z domovov našich starých mám. Kuchyňa je oddelená od ostatných miestností chodbou alebo inou miestnosťou. Nejde však o žiadny archaizmus. Uzavretá kuchyňa má hneď niekoľko výhod.

Súkromie

Nie každému vyhovuje, že pri veľkých rodinných oslavách alebo návštevách vidia hostia priamo do kuchyne. Niektorí ľudia preferujú pri varení pokoj, hlavne keď sa niečo pripáli alebo na poslednú chvíľu pripravujú improvizované občerstvenie.

Čistota

V menších miestnostiach sa jednoduchšie udržuje čistota a poriadok. Ak si pri varení narobíte neporiadok, ktorý sa vám nechce okamžite upratovať, nebude sa naň dívať zvyšok osadenstva, keďže trávi čas v obývačke alebo jedálni.

Možnosť častejšej zmeny dizajnu

Keď vás omrzí kuchynská linka, obkladačky či farby stien, jednoducho zmeníte pár drobností a máte nový priestor. Pri veľkých spoločných priestoroch je náročnejšie udržať všetky prvky tak, aby spolu ladili.

Viac priestoru pre samostatné izby

Každá rodina je iná a mnohí ľudia preferujú svoje vlastné „teritórium“. Je príjemné mať svoj priestor, kde dokážete nájsť pokoj a koncentráciu na prácu či relax.

Takže samostatná či otvorená kuchyňa? Zvažujte aj tieto fakty. Ľahšie zistíte, ktorý variant lahodí práve vašim potrebám a životnému štýlu. Možnosti sú vždy otvorené!

Text: Kristína Moravčíková/vydavateľstvo JAGA

Foto: isifa/Shutterstock

Najnovšie články:

Najčítanejšie články:

Sledujte nás na

sociálnych sieťach:

 

    /WustenrotSlovensko

 

  /wuestenrotslovensko

 

Nenechajte si újsť nič dôležité!

Mohlo by vás zaujímať: