Ľudia majú vymyslieť nové pranostiky. Dôvodom je zmena klímy

Bratislavské regionálne ochranárske združenie (BROZ) vyzýva ľudí na internete, aby vymysleli nové pranostiky pre svet v klimatickej kríze. Online kampaňou chcú ochranári poukázať na zmenu klímy a na to, že jej riešenia sa musia stať prioritou.

„Pranostiky, ľudové predpovede počasia vytvorili generácie našich predkov pozorovaním predvídateľných trendov v počasí. Každý z nás pozná nejakú pranostiku, avšak málo z týchto ľudových predpovedí počasia dnes ešte stále platí,“ hovorí Adriana Brossmannová z projektu Game On!, ktorý je zameraný na zvyšovanie informovanosti o klimatickej zmene.

Pranostiky, ktoré vznikli v osemnástom, devätnástom či prípadne začiatkom dvadsiateho storočia, dnes už vôbec neplatia. Dôvodom je, že klimatická zmena narušila pravidelnosť v počasí, ktorá sa v minulosti vyskytovala. Poukazuje ďalej na zvyšovanie teploty, zmenu klimatického systému, vodného cyklu, prúdenia vzduchu, zrážok a výparov.

Bratislavskí ochranári upozorňujú, že v súčasnosti sa priemerná ročná teplota na Slovensku podobá klimatickým podmienkam stredomoria.

Krajina sa tak podľa klimatológov môže otepliť v nasledujúcich 80 rokoch o ďalšie dva až štyri stupne Celzia. „Ak budeme ako spoločnosť konať, veľa z toho, čo sa dnes môže zdať ako odsúdené na zánik, dokážeme ešte zachrániť,“ poznamenala Brossmannová.


TEXT: TASR, vdobrom.sk

FOTO: TASR

Najnovšie články:

Najčítanejšie články:

Sledujte nás na

sociálnych sieťach:

 

    /WustenrotSlovensko

 

  /wuestenrotslovensko

 

Nenechajte si újsť nič dôležité!

Mohlo by vás zaujímať: