Apel ochranárov: Tejto rastliny sa čo najskôr zbavte.

Štátni ochranári apelujú na ľudí. S touto rastlinou sa na svojich pozemkoch radšej rýchlo vysporiadajte, kým sa opäť o čosi viac nerozšíri. Vytláča rastliny, ktoré sú na Slovensku prirodzené. A komplikuje život alergikom.    

Zlatobyle, ktoré sa do Európy dostali zo Severnej Ameriky, rozkvitajú na konci leta a začiatku jesene a podľa ochranárov obsadzujú nové územia. Postupne v priebehu rokov sa rozrastú a vytvoria rozsiahle plochy, ktoré sa práve v tomto období zmenia na „žlté polia“. „V prípade ich masového rozšírenia významne menia charakter biotopov, ohrozujú pôvodné druhy rastlín,“ podotýkajú ochranári.

Invázne šíriace sa druhy rastlín rastú na územiach, ktoré sa neudržiavajú kosením alebo pastvou. V tejto súvislosti ŠOP vyzýva vlastníkov pozemkov a samosprávy k pokoseniu týchto plôch práve v období, kým zlatobyle nezačnú vytvárať semená a nedôjde k rozšíreniu na ďalšie plochy. „Kosenie či mulčovanie porastov zlatobyle v čase pred kvitnutím rastlín je najúčinnejším spôsobom zamedzenia ich ďalšieho šírenia,“ tvrdia ochranári.  

Nepôvodné invázne rastliny môžu mať negatívny vplyv na zdravie ľudí. Štátna ochrana prírody uvádza, že samotná zlatobyľ obsahuje silný peľový alergén, ktorý spôsobuje citlivým osobám zhoršenie peľových alergií. „V prípade umiestňovania včelstiev v blízkosti zakvitnutých porastov zlatobylí, kedy by bol zber z týchto druhov hlavnou zložkou medu, sa tak alergén môže vyskytovať aj priamo v mede,“ upozorňuje.

TEXT: TASR, vdobrom.sk
FOTO: ŠOP SR

Najnovšie články:

Najčítanejšie články:

Sledujte nás na

sociálnych sieťach:

 

    /WustenrotSlovensko

 

  /wuestenrotslovensko

 

Nenechajte si újsť nič dôležité!

Mohlo by vás zaujímať: