Ako pripraviť auto na chladné mesiace. Nepodceňte ani kontrolu klimatizácie

V lete treba auto chrániť pred slnkom, riziko hrozí hlavne karosérii. Keď sa ochladí, treba si nechať skontrolovať aj klimatizáciu. Odborníci radia ako by mali šoféri pripraviť autá na jeseň.

Ak je vozidlo často vystavované priamemu slnku, je možné vo výsledku čakať problémy, ako je vyblednutie farby karosérie, ošupovanie laku alebo stvrdnutie a rýchlejšie starnutie plastových častí interiéru a exteriéru auta.

„Lak vozidla treba chrániť prípravkom s UV filtrom a interiér vozidla vhodným zaclonením, no nemusí ich to ochrániť pred drobnými škodami,“ Petr Vaněček, prevádzkový riaditeľ spoločnosti Aures Holdings

Tlak v pneumatikách
Vysoké denné teploty či veľké teplotné rozdiely počas dňa môžu taktiež viesť k celkovému zníženiu tlaku v pneumatikách. Hodnotu odporúčanú pre konkrétne vozidlo zvyčajne možno nájsť na vnútornej strane viečka palivovej nádrže, prípadne na B stĺpiku po otvorení dverí vodiča.

„Práve na jeseň, kedy sa veľmi často menia teploty sa dvojnásobne odporúča navštíviť kvalitný autoservis a svoje vozidlo nechať skontrolovať po najazdených letných kilometroch,“ pridáva sa Jana Podoláková, riaditeľka Úsek vývoja produktov Wüstenrot poisťovne.

Overený autoservis by sa mal určite venovať brzdám, batérii, prípadne zmeranie bodu tuhnutia chladiacej kvapaliny. Čím vyššia teplota, tým viac hrozí prehriatie brzdového obloženia a brzdovej kvapaliny.

Návštevu servisu by mali vodiči využiť aj na kontrolu klimatizácie, ktorá si tiež vyžaduje pravidelnú starostlivosť, hlavne po lete, keď sa vo vozidle využívala maximálne.

Vhodné čistiace prostriedky
S príchodom chladnejších mesiacov nastane čas, keď by sa mali odstrániť z auta aj hrubé nečistoty. Pri umývaní vozidla je potrebné dávať si pozor na to, aké prostriedky vodič použije. Odborníci odporúča vyhýbať sa agresívnym saponátom alebo kefám, ktoré majú drsný povrch, aby sa pri umývaní vozidla nepoškodili jeho povrchové časti.

TEXT: TASR, vdobrom.sk

FOTO: archív

Najnovšie články:

Najčítanejšie články:

Sledujte nás na

sociálnych sieťach:

 

    /WustenrotSlovensko

 

  /wuestenrotslovensko

 

Nenechajte si újsť nič dôležité!

Mohlo by vás zaujímať: