Vaňa alebo sprchový kút? Rozhodovanie ako pri šachu

Vo výsledku rovnaký efekt – osobná hygiena a relax –, ale získaný odlišnými postupmi. Naše nároky na komfort v kúpeľni sa môžu časom zmeniť, a preto je dôležité byť pri jej zariaďovaní predvídavý aspoň päť krokov dopredu. Časovú skratku pri výbere vane alebo sprchového kúta nám môže priniesť predchádzajúca skúsenosť či prozaická túžba po zásadnejšej zmene.

„XXL“ či „XS“?
Najčastejším variantom sú obdĺžnikové vane s typickou dĺžkou 140 alebo 170 cm, šírkou 70 cm a výškou 55 cm. Príjemné spestrenie ponuky predstavujú asymetrické vane, ktoré nám vedia pomôcť pri architektonicky atypických riešeniach interiéru. Po oválnych a rohových vaniach siahame z podobných dôvodov. Voľne stojace vane často prirovnávané ku skulptúram, kúpeľne zaujímavo vizuálne obohacujú a prinášajú jedinečný zážitok z kúpeľov.

Na ceste k cieľu cez množstvo rázcestí
Pre niekoho výhoda, pre iného nevýhoda. Široká ponuka vaní a riešení priam šitých na mieru nás môže pri zostavovaní novej kúpeľne mierne zaskočiť. Orientovať sa od základov medzi množstvom variantov produktov je záležitosťou na mnoho hodín aj dní.

Smaltovaná klasika

Mechanicky odolné a farebne stále smaltované oceľové vane boli jednotkami na trhu, kým neprišla éra akrylátových.


Populárny akrylát
Akrylátové vane si svojich záujemcov získavajú inými prednosťami. Dlho držia teplotu vody, ich obľúbenosť podporuje nízka cena a kreativita pri ich formovaní vo výrobnom procese (originálna členitosť, odkladacie plochy a integrované priehlbiny na sedenie). Sú Nevhodné na sprchovanie domácich miláčikov, ktorí by ich mohli svojimi pazúrmi poškodiť.

… a ďalšie zaujímavé materiály


Vane z liateho mramoru charakterizuje moderný dizajn, jednoduchá údržba, príjemnosť na dotyk a udržiavanie teploty z okolia. Liatinová vaňa vydrží pri dobrej starostlivosti až niekoľko generácií. Jej mínus spočíva v náročnej počiatočnej investícii. Vane z kameňa, dreva, mramoru a skla sa vyznačujú dokonalou prepracovanosťou a exkluzívnosťou.


Súvis s rýchlosťou? Prekonané klišé

So sprchovým kútom sa zvyknú spájať naše preteky s časom. V závislosti od jeho funkčných vlastností aj sprchový kút prináša plnohodnotný druh relaxu. Navyše, v prípade obmedzenej pohyblivosti reprezentuje ideálne riešenie pre všetky vekové skupiny. Veľkorysé technické vyhotovenie a rozloha sprchového kúta môže neraz predčiť veľkostné a finančné parametre vane. 

Sprchovým kútom sa často nespravodlivo dáva nálepka núdzového riešenia. V prospech a neprospech sprchových kútov koluje celá plejáda už zľudovených výrokov: vo vani sa môžeme pošmyknúť, možnosť kúpeľov vo vani nevyužívame či údržba sprchového kúta je menej náročná. V porovnaní s vaňami ani sprchové kúty v možnostiach širokej ponuky nijako nezaostávajú.

Výber plný otázok a odpovedí
Sprchový kút s dispozíciou štvorca, štvrťkruhu alebo obdĺžnika? S vaničkou alebo bez? Na prvé kolo nadväzuje druhé, v ktorom je potrebné nahliadnuť do problematiky rôznych patentovaných technológií. Zárukou je ľahšie čistenie a minimalizovanie usadzovania vodného kameňa. Pri zostavovaní sprchového kúta si naplno zažijeme tzv. áno/nie systém. Sklo alebo plast? Ak sklo, tak priehľadné, nepriehľadné, sklo s dekorom či bezpečnostné?


Obdivuhodný progres a nový zážitok

V porovnaní s walk-in sprchovými kútmi so zabudovaným odtokovým žľabom existujú modely s posuvnými, zalamovacími alebo pántovými dverami. Čím viac plochy, tým viac údržby. Pobyt v srdci prírody a simulovaný dážď pripomínajú sprchové sety s termostatickou hlavicou s okrúhlym alebo hranatým dizajnom. Ukážkovými sprostredkovateľmi domáceho wellness sa stali aj sprchovacie boxy s hydromasážou, aromaterapiou či chromoterapiou.

2 v 1
Ideálom je kúpeľňa, kde sa nachádza vaňa aj sprchový kút. Treba uznať, že oba varianty si od nás vyžadujú trpezlivý prístup a schopnosť doladiť ich do najmenších detailov, ako sú odtoky, držadlá atď. Nemali by sme zabúdať ani na praktické záležitosti: kde nechať deti žiť svoj námornícky sen, kam umiestniť živého vianočného kapra alebo v prípade potreby oprať ručne pár vecí z domácnosti.


Keď chceme ušetriť
Ručičku váh pri rozhodovaní môže ovplyvniť aj spotreba vody. Pri vaniach ju vypočítame takto: od celkového objemu vane odpočítame cca 70 l (priemerná hmotnosť dospelej osoby) a ďalšie dve desiatky litrov, aby voda vo vani nepresiahla okraj. V štandardnej vani minieme 100 l vody. Pri sprchových hlaviciach si pozrime údaj o prietoku vody za minútu. Stačí len malá chvíľa a dostaneme sa prekvapivo na podobné číslo.


Vzhľad a dizajnové riešenia v súčasnosti nestačia na to, pre aký model vane alebo sprchového kúta sa rozhodneme, rovnako podstatné je vyhodnotiť ich technické vlastnosti, materiál a kontext priestoru, v ktorom budú inštalované.


Text: Katarína Mácová/JAGA

Foto: isifa/Shutterstock, iStock

Najnovšie články:

Najčítanejšie články:

Sledujte nás na

sociálnych sieťach:

 

    /WustenrotSlovensko

 

  /wuestenrotslovensko

 

Nenechajte si újsť nič dôležité!

Mohlo by vás zaujímať: