V júli v nej uhynuli stovky rýb. Čakajú rieku Hron lepšie časy?

Len pred nedávnom v našej druhej najväčšej rieke uhynuli stovky rýb. Vrátane viacerých vzácnych druhov ako hlavátka podunajská (na fotografii), mrena karpatská či hrúz bieloplutvý. Osudným sa im malo stať znečistenie, ktoré uniklo z bioplynovej stanice v okrese Žiar nad Hronom. Teraz sa zdá, že pri Hrone sa blízka na lepšie časy.   

Podľa ministra životného prostredia Slovensko pri bioplynových, ale aj malých vodných elektrárňach dopláca na legislatívu z minulého storočia.

„Výstavba malých vodných elektrární na Slovensku pripomínala privatizáciu z deväťdesiatych rokov. Boli sme svedkami nedostatkov v povoľovacom konaní, nedostatočného posúdenia vplyvov na životné prostredie a neraz aj ignorovania námietok dotknutých strán,“ zdôraznil Ján Budaj.

Zlepšiť situáciu na Hrone má pravidelný monitoring funkčnosti rybovodov či spriechodňovanie bariér. Pomôcť má aj legislatíva, ktorá pomôže pri kontrolách inšpektorov životného prostredia pri výkone štátneho vodoochranného dozoru.

Pre kontroly všetkých bioplynových staníc pripravuje metodiku Slovenská inšpekcia životného prostredia. „Začneme s tými potenciálne najnebezpečnejšími v blízkosti veľkých riek. Postupne takto skontrolujeme všetky bioplynové stanice na Slovensku,“ uzavrel generálny riaditeľ SIŽP Ján Jenčo.

TEXT: TASR, vdobrom.sk
FOTO: WIKI / Autor: Liquid Art

Najnovšie články:

Najčítanejšie články:

Sledujte nás na

sociálnych sieťach:

 

    /WustenrotSlovensko

 

  /wuestenrotslovensko

 

Nenechajte si újsť nič dôležité!

Mohlo by vás zaujímať: