Aby kvety v predzáhradke či na balkóne dlho kvitli

Balkóny a predzáhradky sú našimi dobíjačmi energie najmä počas slnečných mesiacov. Všetci chceme, aby kvety, o ktoré sa tak staráme, zostali čo najdlhšie kvitli a prosperovali. Nato, aby sa rastlinám darilo, je dobré myslieť už pred ich vysádzaním. Ak už máte všetko zasadené, nič to, povieme si niekoľko trikov vhodných aj v tejto situácii.

Aby predzáhradky a balkóny vydržali čo najviac rozkvitnuté, treba prihliadať na niekoľko zásad, a to: príjem množstva slnečných lúčov, dostatok vlahy a živín. Oberaním odkvitnutých častí kvetu alebo postrekom proti škodcom život vašej privátnej záhradky iba predĺžite.

Slnečné lúče

Pri výbere rastlín na balkón či do predzáhradky, je dobré ako prvé zohľadniť množstvo slnečných lúčov, ktoré svieti na danom mieste počas dňa. Všímame si, koľko priameho slnka do predzáhradky alebo na balkón dopadá, prípadne na ktorej svetovej strane budú rastliny zasadené.

Kvety na slnečnej južnej strane

Slnečné miesto, zväčša situované na južnej strane, ocení mnoho druhov rastlín. Patria sem najmä muškáty, cínie, surfínie, petúnie, šalvia, levanduľa alebo rôzne sukulenty ako aloe, echevéria či haworthia. Na slnku sa tiež zvykne dariť drchničke, gazánii či vejárovke.

Tieňomilné kvety prosperujú na severe

Je veľa kvetov, ktoré obľubujú polotieň či úplný tieň, takže aj na severnej strane sa dá vypestovať kvitnúca oázu. Dobrým príkladom kvetu, ktorý má radšej tieň, je hortenzia, ale aj fuksia, netýkavka, lobelka, begónia či zvonček, prilbica alebo brečtan.

Kvety na západnú alebo východnú stranu

Predzáhradka či balkón orientovaný na západnú alebo východnú stranu je vďačným miestom pre mnoho rastlín, ktoré preferujú mierne osvetlenie. To sú napríklad nechtík, vres, verbena, ale aj rôzne bylinky ako rozmarín, bazalka či medovka.

Dostatok živín

Kvety na život potrebujú akúkoľvek pôdu. Substrát namiešaný podľa druhu rastliny je však doplnený o výživné látky, vďaka ktorým bude kvet lepšie prosperovať. Okrem vhodne zvoleného substrátu kvetom k dlhšej životnosti pomáha tiež pravidelné hnojenie. Univerzálny návod na hnojenie zatiaľ neexistuje. Tekuté, pevné či dlhodobo pôsobiace hnojivá, každé oplýva určitými benefitmi, ale aj nedostatkami. Na balkónové kvety sú vhodnejšie fosforečné, draselné hnojivá či hnojivá s obsahom mikroživín.

Dostatok vlahy

Aby kvety vydržali čo najdlhšie, je jasné, že počas horúcich dní spotrebujú viac vody než obvykle. To niekedy býva problém najmä počas dovolenkového obdobia. Nato sú tu samozavlažovacie kvetináče či hrantíky.

Samozavlažovače DIY

Aj v tomto smere sa oplatí byť kreatívny a vymyslieť, ako by mohli mať kvety prístup k vode čo najdlhšie. Ak je rastlinka v klasickom kvetináči, umiestnite ju do väčšej nádoby s vodou tak, aby vodu a pôdu prepájal textilný knôt, z ktorého bude čerpať vlahu. Prípadne použite starú plastovú fľašu, ktorú naplníte vodou, predierkujte vrchnák a zapichnete k rastline. Existujú však už aj samostatné zavlažovače – hroty s odkvapkávacím ventilom s dlhším trvaním, ktoré poskytnú rastlinke vodu počas vašej neprítomnosti.

Starostlivosť

Okrem pravidelného hnojenia a polievania kvetom pomôže tiež odstraňovanie zvädnutých a odkvitajúcich kvetov. Všímajte si aj stav kvetov a listov, či náhodou na nich neprebiehajú nejaké zmeny. Včasný zásah proti škodcom a chorobám tiež predĺži životnosť vašej predzáhradky či balkóna.

Text: vydavateľstvo JAGA

Foto: iStock, isifa/Shutterstock

Najnovšie články:

Najčítanejšie články:

Sledujte nás na

sociálnych sieťach:

 

    /WustenrotSlovensko

 

  /wuestenrotslovensko

 

Nenechajte si újsť nič dôležité!

Mohlo by vás zaujímať: